Vizsgálni fogják a BKV- és MÁV-milliárdok sorsát

2010.12.29. 07:15

Az új alkotmány kidolgozását követően kezdődhet meg a számvevőszéki törvény alaptörvénnyel harmonizáló megújítása - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új középtávú stratégiájának bevezetőjében Domokos László elnök. A dokumentum szerint "a következetes elszámoltatás tekintetében a zárszámadás ellenőrzésének kiemelt szerepe van", a számvevőszék az eddigitől eltérő megközelítésű, tartalmú és eljárású ellenőrzési modellt alakít ki, írja a Napi Gazdaság.

A büdzsé véleményezése a jövőben várhatóan új hangsúlyt kap, figyelemmel az EU-nak a tagországok költségvetésének előzetes egyeztetésére vonatkozó, bevezetés alatt álló szabályaira. Az ÁSZ a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretne adni közfeladat-ellátó rendszerek, valamint a közpénzekből finanszírozott programok és projektek, beruházások teljesítmény-ellenőrzésének.

Az ÁSZ 2011-es ellenőrzési tervében 56 téma szerepel, ezek várhatóan több mint 54 000 közvetlen ellenőri napot igényelnek. Az idén kezdett és jövőre áthúzódó ellenőrzésből 22 lesz, míg 2011-ben indul és be is fejeződik 19 ügy. Jövőre kezdődik és várhatóan csak 2012-ben ér véget a vizsgálat 15 ügyben.

Az első kategóriába tartozó témák között szerepel az oktatási és kulturális ágazat irányítási rendszerének, működésének ellenőrzése, a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés, valamint a klímapolitika keretében tett intézkedések hatásának vizsgálata. A helyi önkormányzatoknál a gazdálkodás megszokott ellenőrzésén kívül figyelnek a fejlesztési célú támogatásokra, valamint a természeti katasztrófák megelőzésére és elhárítására kialakított rendszerekre is. Az államháztartáson kívüli szervezetek témakörben jövőre készül el - többek közt - a 2009-2010-ben befejeződő autópálya-beruházásokról, a 2010-es országgyűlési választásra fordított pénzeszközök elszámolásáról, valamint az MNB 2010-es működéséről szóló jelentés.

A második kategóriában szerepel a hazai és uniós forrásból finanszírozott, munkahelyteremtést és -megőrzést elősegítő támogatások értékelése, az állami felsőoktatási intézmények érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok ellenőrzése vagy a 2007-től uniós finanszírozással megvalósuló, kormányzati döntésen alapuló beruházási projektek vizsgálata, de nem marad el a Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése sem 2011-ben.

A harmadik kategóriába, a 2012-re áthúzódó vizsgálatok közé tartozik például a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzek felhasználásának, a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerének, a ppp-konstrukcióban megvalósult kulturális és felsőoktatási projektek hasznosulásának, valamint a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények és támogatások ellenőrzése.