250 milliárdba kerülhet a vasárnapi zárva tartás

2010.12.30. 00:56 Módosítva: 2010.12.30. 07:50

Az államháztartásnak direkt módon 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene évente, és 20-25 ezer fő elbocsátásával járna a kereskedelmi szektorban, ha megszüntetnék a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) december 13-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát, ebben ismét valódi pihenőnappá nyilvánítanák a vasárnapot, írja a Napi Gazdaság.

Ez egyébként évek óta a párt egyik kedvenc témája, s most kormányzó erőként komoly esély látszik arra, hogy a tervet keresztül is vigye. A javaslat egyelőre tárgysorozatba vételre vár. A módosítások - a törvényjavaslat elfogadása esetén - 2012-től lépnének életbe.

A kiskereskedelmi forgalom csökkent az utóbbi négy évben, így most, amikor még különadóval is sújtották a kereskedők jelentős részét, "nehezen magyarázható, hogy válsághelyzetben, belső fogyasztást élénkítő politika mellett bezárjanak élelmiszer-, műszaki és ruházati áruházakat, amelyek egyébként áfát, ágazati különadót, iparűzési adót, társadalombiztosítási járulékot fizetnek és legfőképpen munkahelyeket biztosítanak" - mondta Dávid.

A VOSZ-főtitkár szerint 2011 sorsdöntő év lesz a strukturális reformok elindítása szempontjából, és a VOSZ - nem pártpolitikai alapon - mindaddig természetes szövetségese és partnere lesz a kormánynak, amíg a gazdaság talpra állítása, fejlesztése, a bürokrácia csökkentése és a munkahelyteremtés áll politikájának középpontjában.