Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákiába menekül a magyarok pénze?

2010.12.30. 07:41

Az osztrák pénzintézeteken kívül néhány szlovákiai bankban is nő a magyar ügyfelek száma, írja a Napi Gazdaság a pozsonyi Új Szó nyomán. Noha a szlovák lap ugyan csak néhány szlovák pénzintézettől kapott választ arra a kérdésére, hogy érződik-e náluk a magyarországi ügyfélkör bővülése, a tendencia jól látható.

Az kiderült a körkérdésre kapott válaszokból, hogy például a Raiffeisen leányvállalata, a Tatra Banka esetében látványos a növekedés. Boris Gandel, a Tatra Banka szóvivője nem közölt abszolút számokat, annyit azonban elárult, hogy hosszabb távon is erőteljes érdeklődést tapasztalnak.

A belga KBC csoportjába tartozó CSOB pénzintézetnél a magyarországi ügyfelek száma márciustól 225-tel nőtt (a KBC a magyar piacon a K&H révén érdekelt). Az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár nem tapasztalt érdemi változást.

Úgy tűnik, a szlovák kormány is sajátosan ítéli meg a magyarországi gazdasági folyamatokat. Ha Magyarországra nézünk, és látjuk, ami ott történik, kimondhatjuk, hogy az események biztos nem járulnak hozzá a beruházók biztonságérzetéhez - mondta a TASR hírügynökségnek Juraj Miskov szlovák gazdasági miniszter.

Ennek azonban pozitív hozadéka is lehet: azok a beruházók, akikkel beszéltem, Magyarországgal ellentétben Szlovákiára úgy tekintenek, amelynek stabil és egyre inkább vállalkozóbarát közeg kialakítása az érdeke.