Szankciókat követelnek Magyarország ellen óriáscégek

2011.01.02. 12:14
A kormány adólépései miatt tiltakozó nagyvállalatok azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy indítson eljárást Magyarország ellen az uniós szabályok megsértése miatt. Arra panaszkodnak, hogy a kormány intézkedései diszkriminálják őket a magyar vállalatokkal szemben.

Szankciókat követelt a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője a különadók és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt, írta a hétvégén a Die Welt című német lap online kiadása egy december 15-én íródott közös levélre hivatkozva.

A lap birtokába került ötoldalas dokumentum szerint a vállalatvezetők egyebek mellett arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy "győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről, és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására".

A vállalatok panasszal éltek az illetékes EU-igazgatóságoknál azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság "indítson eljárást Magyarországgal szemben" az Európai Unió szabályainak a megsértése miatt. A vállalatvezetők szerint a magyar kormány intézkedései egyoldalúan diszkriminálják őket a magyar vállalatokkal szemben, ami ellentétes az Európai Unió jogszabályaival.

A Welt online értesülése szerint a tiltakozás résztvevője Németország részéről az Allianz, az E.ON, az RWE, a Telekom, az EnBW, a Rewe vezetője. A hat német óriáscég tiltakozó akciójához csatlakoztak az osztrák Spar, az OMV és a Baumax, a cseh CEZ, a francia Axa, valamint a holland ING és Aegon vezetői is.

Az érintett vállalatok közlése szerint az Európai Bizottság eddig nem reagált kezdeményezésükre.

Az óriáscégek tiltakozásáról korábban a Reuters is beszámolt. A beadványról december 20-án újságírói kérdésre Marlene Holzner, az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének egyik szóvivője azt mondta: az adózás az uniós szabályok szerint a tagországok nemzeti illetékessége, afölött Brüsszelnek nincs befolyása, de Brüsszel tanulmányozza a levelet, és folyamatos kapcsolatban van a magyar hatóságokkal is.

Orbán Viktor miniszterelnök a levéllel kapcsolatban feltett kérdésre korábban úgy reagált: "kár ide szaladgálni Brüsszelbe". Bizonyos dolgokat indokolt ugyan nemzetközi síkon is megvitatni, de a szerződéses kötelezettségek adta kereteken belül minden országnak saját belátása szerint kell megoldania gondjait, mondta.