Nem a NAV-é a nav.hu

2011.01.03. 15:17
Egy magánszemély védette le a nav.hu domainnevet. Az APEH megkereste a domaintulajdonost, de az ajánlott és a kért ár között szakadék tátongott. A honlapon most az APEH és a VP összevonásának 3,5 milliárdos többletköltségéről van egy kivonat. Az igazi NAV a nav.gov.hu-s címen érhető el.

Mit tesz a szabálytisztelő magyar állampolgár, ha adófizetésével kapcsolatban kérdés merül fel benne? Hát felkeresi az új adózási csúcsszerv, az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásával január 1-jén létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapját. Beüti a böngészőjébe, hogy www.nav.hu, és nem talál ott semmit, csak egy kivonatot egy Népszava-cikkből, mely szerint három és félmilliárd forint többletköltséget jelent az integráció.

Az új szervezet honlapját csak a www.nav.gov.hu-t beütve érjük el, a nav.hu-t az államnak nem sikerült megszereznie.

A nav.hu domain-t még 2007 augusztusában Simó István védette le, mert, mint lapunknak elmondta, „jól csengő névnek” tartotta. (Simó egyébként több tucat más domain-névvel is rendelkezik.) Simót az APEH még tavaly ősszel megkereste, hogy megvegye tőle a nav.hu domain-t, de „nevetséges árat mondtak, bőven százezer forint alatti összeget ajánlottak, a bekerülési és ráfordítási költség kétszerese volt az ajánlatuk.” Simó elmondása szerint az adóhatóság képviselője azt közölte vele, ennél többet nem fizetnek, megoldják úgy a dolgot, hogy a .gov.hu-s cím vezessen a NAV honlapjára.

Burillák Attila, az egykori APEH szóvivője, egyben az új NAV egyik szóvivője megerősítette az egyeztetés tényét és az ő kezdő ajánlatuk nagyságrendjét. Állítása szerint Simó a szerintük szokásos ár többszörösét kérte. Lapunk kérdésére, hogy ez az összeg hétszámjegyű volt-e, Burillák pontosabb összeg említése nélkül annyit mondott, hogy az egymillió forintot sokszorosan meghaladta a kért summa.

A www.nav.gov.hu honlapon egyelőre kevés információ van, folyamatosan töltik fel az új szervezetről a tudnivalókat, és linkek visznek az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség korábbi weboldalára, ott lehet ráakadni a részletszabályokra, az adózási és vámügyintézési tudnivalókra. Nyár derekára lesz egységes a NAV honlapja – mondta Burillák.

Az ITD létezik, pedig nem is

A befektetésösztönzéssel és kereskedelemfejlesztéssel foglalkozó állami szervet, az ITD Hungary-t 2011. január 1-jétől felváltotta a Nemzeti Külgazdasági Hivatal. Ez azonban az interneten nem látszik, az új szervezetnek nincs honlapja, viszont a réginek még van, de ott semmi utalás nincs a jogutódról, de még a Külgazdasági Hivatal vezetőjének neve sem derül ki, sőt, a weboldalon még az szerepel, hogy a felettes szervük a fejlesztési minisztérium, holott már a nemzetgazdasági tárca a főnökük.