Nem hisznek Matolcsy reformjaiban a londoni elemzők

2011.01.04. 10:46
Komoly kétségeink vannak abban, hogy a magyar kormány februárban fajsúlyos intézkedéseket jelent be - írják legfrissebb napi elemzésükben a BNP Paribas londoni közgazdászai. A szakértők ezért továbbra is úgy vélik, hogy a forint tovább gyengélkedhet a biztos költségvetési alapokon álló cseh korona ellenében.

A BNP Paribas londoni elemzői negatívan tekintenek a jövőbe, nem számítanak lényeges bejelentésekre a februárra ígért csomag keretében. Szerintük a beharangozott bejelentések csalódást kelthetnek, ami újabb negatív hullámot okozhat a magyar eszközök piacán az idei első negyedévben.

Mindeközben a cseh közpénzügyi helyzet jól tartja magát és a fizetési mérleg többlet szintén segíthet abban, hogy a cseh korona euróval szembeni árfolyama a 25-ös szint alatt maradjon - vélekednek a BNP elemzői. A cseh fizetőeszköz egyébként éppen a keddi kereskedésben erősödött közel egy hónapos csúcsára az euróval szemben.

Mint ismert, a kormány először november közepén tett ígéretet arra, hogy 2011 tavaszán előáll egy reformcsomaggal. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november közepén, költségvetésről szóló expozéjában úgy fogalmazott, a kormány 2011-re "növekedési és stabilitási" programot tesz le az asztalra. A szerkezeti reformok mélységeit, ütemezését 2011 tavaszán várt dokumentumban fogjuk megadni, abban fog szerepelni, hogy mitől mennyi megtakarítást várunk - emelte ki Matolcsy György.

Egy héttel később a tárcavezető már számokat is közölt a csomagról. December közepén Matolcsy György a hvg.hu-nak adott interjújában konkrét területeket említett, ahol várhatóan intézkedéseket hajt végre a kormány. A nemzetgazdasági miniszter a februárra ígért reformprogram kapcsán megemlítette, hogy a munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a gyógyszerkasszánál 100 milliárdot lehetne megtakarítani.

Korábban Sörös Csaba, a TakarékBank elemzője mutatott rá arra, hogy az ország hitelminősítésével kapcsolatos képlet elég egyszerűvé vált. Amennyiben a februárra ígért hosszú távú, strukturális kiadáscsökkentő reformok nem győzik meg a piacokat akkor elkerülhetetlen lesz a bóvli kategória - figyelmeztetett.