Új kérő bukkanhat föl a Malév körül

2011.01.04. 07:28
Malév-részvények megvételéről tárgyal a török Esas Holding. A vevőjelölt többségi részesedést vásárolna a magyar légicégben, miután a magyar állam visszavásárolta a Vnyesekonombank pakettjét.

Malév-részvényeket venne az Air Berlin, pontosabban annak legnagyobb részvényese, a török Esas Holding. Piaci információk szerint a német-török vevőjelölt többségi részesedést vásárolna a magyar légicégben – de csak azt követően, hogy a magyar állam megvásárolja az orosz Vnyesekonombank ötszázalékos pakettjét - írja a Napi Gazdaság.

A kínai befektetőjelölt HNA-csoport háttérbe húzódása miatt most Törökország felé kacsintgat Malév-ügyben a gazdasági tárca. A Napi Gazdaság értesülései szerint az év utolsó heteiben tárgyalások kezdődtek az Air Berlin-csoport és a kormány képviselői között.

Az Air Berlin – amely Európa hatodik és Németország második legnagyobb légicége – nem akarna részt vállalni a magyar cég privatizálásából, ezt a lehetőséget átengedné legnagyobb tulajdonosának, az Esas Holdingnak.

A cégnek 16,5 százaléka van az Air Berlin-csoportban és övék Törökország legnagyobb fapados légitársasága, a Pegasus is.

A tárgyalások hírét a minisztérium is megerősítette. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elmondta: olyan potenciális szakmai befektetőkkel tárgyalnak, akiknek anyagi ereje és távlatos koncepciója lehetővé teszi a budapesti központú, nemzeti légitársaság hosszú távú üzletpolitikai, szövetségi stratégiájának sikeres végrehajtását.