Mihály
3 °C
17 °C

Visszavonta a PSZÁF a Jógazda engedélyét

2011.01.04. 15:31
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyeit, egyidejűleg kezdeményezte az intézmény felszámolását és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóként történő kijelölését.

A Jógazda Takarékpénztár súlyosan megsértette a hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló rendelkezéseket, tőkehelyzete nem teszi lehetővé a jövőbeni biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működését, ezért a PSZÁF visszavonta a pénztár engedélyét.

A Takarékpénztár betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessen a betétesek kártalanítása. A törvény alapján az OBA a Felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles lebonyolítani a betétesek kártalanítását szolgáló kifizetéseket. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd.

A Takarékpénztár mintegy 6500 betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban tízezredekben mérhető.