Január 12-től nem ad gázt az Emfesz

2011.01.05. 17:07
A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent az Emfesz kereskedelmi engedélyének felfüggesztéséről szóló hivatalos határozat. Ennek értelmében a társaság kilencven napig nem folytathat gázkereskedelmi tevékenységet. Az Emfesz ügyfeleinek ellátása továbbra is biztosított marad.

Január 12-től kilencven napon át nem fogja tudni ellátni ügyfeleit a cég, ugyanis erre az időszakra függeszti fel a kereskedelmi engedélyét a MEH, adta hírül szerda reggel a Magyar Nemzet.

Góczi István, a cég ügyvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában még azt mondta, nem tud a felfüggesztésről, az Energiahivatal azonban délután közétette a felfüggesztésről szóló határozatot.

Nem maradnak gáz nélkül a fogyasztók

A társaság fogyasztói nem maradnak gáz nélkül, az Energiahivatalnak ugyanis ilyen esetekben ki kell jelölnie egy vagy több szolgáltatót az érintettek szünet nélküli kiszolgálására.

A lakossági fogyasztóknál az új ár nem lehetne magasabb az egyetemes ellátásban használatosnál, mivel azonban az Emfesz ennél átlagosan nyolc százalékkal olcsóbban kínált fűtőanyagot, a gáz drágulására számíthat 300 ezer háztartás, hatezer kis- és közepes vállalat, 300 önkormányzat és 1100 intézmény. A fogyasztók tehát annyit érzékelnek majd a váltásból, hogy másik cégtől – a szolgáltatók kijelölése még nem történt meg – magasabb számlákat kapnak majd.

Az Emfesz közleményben tudatja: az engedély felfüggesztése a felhasználók gázellátásának folyamatosságát semmilyen módon nem befolyásolja. Az Emfesz felhasználóit írásban tájékoztatja majd a szükséges tudnivalókról.

A felfüggesztéssel kapcsolatos helyzetről és a fogyasztókat érintő változásokról az Energiahivatal is tájékoztatót tett közzé, amelyet itt olvashat.

Tartozásaiba bukott bele

Emlékezetes, a cég súlyos tartozásai miatt először Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez fordult segítségért, majd múlt héten miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte Orbán Viktortól. Végül az Energiahivatalhoz fordult, és válsághelyzet elrendelését kérte a cég megmentése érdekében.

Hiába fizetett ugyanis az Emfesz múlt héten az E.onnak, amíg nem fizeti ki milliárdos tartozását a Kelernek, addig a gáztőzsdén keresztül nem kap gázt, bankgarancia híján pedig az E.onra, és a Molra sem számíthat.

Az Emfesz korábban abban bízott, hogy hozzájut a Pomázi Csaba nevével fémjelzett cégcsoporttól követelt pénzhez: a Dunacent, az Energott, az Alfa-Nova, illetve a Szegedi Hőszolgáltató állítólag közel három milliárd forinttal tartozik neki.

A cégek azonban tagadták, hogy tartoznának az Emfesznek, sőt, Pomázi büntető eljárást is kezdeményezett a gázszolgáltató ellen, valamint több mint kétmilliárdos kártérítést követelt, mondván a vádaskodással jelentős kárt okozott cégeinek, bizalmatlanságot eredményezett együttműködő partnereik és fogyasztóik körében.

A cég  pénzügyi gondjai nem most kezdődtek. Már a kormány által kirótt különadót sem tudta maradéktalanul befizetni, és egy ideje a fogyasztói hullámzások kiegyenlítésére szolgáló  úgynevezett kiegyenlítő gázból tudta csak biztosítani fogyasztói folyamatos ellátását.