Teljesülhetett a 2010-es hiány

2011.01.06. 10:53

A GDP arányában 3,8 százalékot tett ki a tavalyi államháztartási hiány - jelentette ki ma reggel külföldi újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters beszámolója szerint (a hírügynökség először 3,9 százalékot közölt). A Bloomberg tudósítása szerint a kormányfő kérdésre válaszolva 3,8 százalékos deficitet említett.

A Reuters beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök jelzéséből egyelőre nem egyértelmű, hogy a pénzforgalmi, vagy az uniós gyakorlat szerinti eredményszemléletű hiánycélról van szó. Utóbbira határozta meg a kormány a 3,8 százalékos célszámot, amelyet minden erővel igyekezett elérni - írja a portfolio.hu.

A pénzforgalmi hiánycél a tavalyi évre vonatozóan 4,0 százalék volt. Valószínűsíthető, hogy Orbán most erről beszél, a végleges eredményszemléletű adat ugyanis csak márciusban érkezik, arról tehát most nem tudhatott biztosat a kormányfő. A lényeg, hogy a pénzforgalmi hiány a kitűzött célnál alacsonyabb lett.

Az eredmények összhangban vannak várakozásainkkal - írja Samu János, a Concorde makroelemzője Orbán Viktor csütörtök reggeli kijelentésére érkezett kommentárjában. Úgy tűnik, hogy a decemberi költségvetési bevételek rendkívül magasak voltak és kompenzálhatják a novemberig felhalmozott hiányt - teszi hozzá a szakértő, aki szerint az idei évre kitűzött 2,9 százalékos hiánycél is biztonságosan teljesíthető.

A BNP Paribas londoni elemzői reggeli piaci kommentárjukban a délután megjelenő magyar költségvetési adatok jelentőségére hívták fel a figyelmet. Megítélésük szerint a kormány - köszönhetően a rendkívüli intézkedéseknek - decemberben jelentős többletet érhet el, melynek következtében teljesíti a 2010-re vonatkozó, 3,8 százalékosos GDP-arányos (eredményszemléletben számolt) deficitcélt - fogalmaznak a bank szakértői, akik szerint amennyiben a kormány elvéti a célt, akkor az ismét nyomást helyezhet a forint piacára.

A CIB Bank szakértői reggeli elemzésükben szintén úgy fogalmaztak, hogy a rendkívüli adókból származó bevétel és a kiadások befagyasztása elég lehetett a cél eléréséhez.

A KSH kedden közölte a kormányzati szektor adatait, amiből az derült ki, hogy az első három negyedévben 4,7 százalékos deficitet halmozott fel a kormányzat.