Most Nyugat-Európából fenyeget az összeomlás

2011.01.06. 14:52
A kötvénypiac kockázatosabbnak ítéli Nyugat-Európát, mint a kontinens keleti felét; a nyugat-európai államok adósságtörlesztési leállásának kockázatára köthető biztosítási ügyletek (CDS) árazása január első hetében meghaladta a keleti országokét, amire korábban soha nem volt példa.

A Markit piackutató cég adatai szerint a fordulópont szerda délután volt, a 15 nyugat-európai ország állampapírjának CDS-ét tartalmazó SovX Western Europe index értéke akkor 203 bázispontra emelkedett, míg a 15 kelet-európai, közel-keleti és afrikai országot tartalmazó SovX CEEMEA index 199 ponton állt.

A SovX Western tavaly október óta megállás nélkül emelkedett, főként az euróövezetben eluralkodott adósságválság mélyülése miatt, és azért, mert a kötvénytulajdonosok aggódnak, hogy veszteségeket okozhat számukra az euróövezetben tervezett állandó válságkezelési mechanizmus, amely 2013-ban lép életbe.

Eddig azonban a SovX Western index értéke soha nem haladta meg az egyebek között Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot, Oroszországot, Ukrajnát, Törökországot, Katart és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabit összefogó SovX CEEMEA index értékét.

A CDS - Credit Default Swap - az államadósság-törlesztés leállásának kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügylet. Árazásának 1 bázispontos emelkedése azt jelzi, hogy 1 ezer dollárral drágábban lehet biztosítást kötni 10 millió dollár értékű, 5 éves futamidejű államkötvényre.