Bernát, Felícia
EUR 383,96 Ft
USD 362,88 Ft
8 °C
30 °C

Felszámoltatnák az Electro Worldöt

2011.01.07. 09:41
November elején kezdeményezte az Electro World (EW) Magyarország Kft. felszámolását az egyik beszállítója, mert május óta vár tízmillió forintjára. Az EW egy másik partnerének nyár óta tizenötmilliós követelése van. A felszámolás akár el is kezdődhet, bár kérdés, mit érnek el vele a hitelezők: november óta minden áruház külön cégbe tartozik, az adós cégnek ma már lényegében nincs vagyona. A tartozásokkal és az átszervezésekkel kapcsolatos kérdéseinkre a menedzsment nem válaszolt.

A Mobil ART Irodabútor Kft. november elején beleunt a abba, hogy május óta hiába vár arra a csaknem tízmillió forintnyi követelésére – illetve a kamatokra –, amivel egy márciusban kötött 15,4 milliós vállalkozási szerződés alapján tartozik neki az Electro World (EW) Magyarország Kft. A cég irodabútorokat szállított az EW-nek az Allee irodaházban lévő, tavasszal kialakított új központjába, pontosabban – ahogy Bagó Tamás ügyvezető elmondta – az EW központjának teljes belső kialakítását a cégük végezte el.

Május óta várnak

A munkával határidőben, május 5-re elkészültek, „nagyon happy volt a hangulat, amikor átadtunk mindent” – fogalmazott Bagó Tamás. A szerződéskötéskor kifizetett 4,6 milliós előlegen túl járó 10,76 milliós forintjukra viszont azóta várnak (bár a számlát a megrendelő befogadta, az elvégzett munka ellen kifogást nem emelt, vagyis „minden a birtokunkban van, hogy a pénzünkhöz jussunk”). Pontosabban egyszer, július végén – már egy június végi felszólítás nyomán – kaptak egymilliót.

A maradék 9,76 millió kifizetésére augusztusban kaptak egy EW által készített ütemtervet – szerint öt részletben, idén január 31-ig kapták volna meg a pénzt –, amit azonban nem fogadtak el. Az adós cég ekkor egy újabb, ezúttal lízingkonstrukciós kifizetésre tett javaslatot, de a hitelező ezt sem fogadta el, részben azért, mert az a megoldás szerinte nem felelt volna meg a számviteli előírásoknak. „Az elmúlt félév ígérgetésekkel, szóban és írásban tett, de be nem tartott vállalásokkal telt, miközben fizetési felszólításainkra és megkereséseinkre többször arrogáns elutasítás volt a reakció” – mondja Bagó Tamás.

November 8., 9., 10.

Miután a Mobil ART vezetőinek türelme elfogyott, november 9-én a cég jogi képviselője bírósághoz fordult. A Pest Megyei Bíróságtól kérte az EW Magyarország fizetésképtelenségének megállapítását és a felszámolás elrendelését. Figyelemreméltó ez a dátum több szempontból is.

Egyfelől ugyanis egy nappal korábban, november 8-án jelent meg az a cikkünk, amiből a hitelező megtudhatta, hogy az Electro Worldnek más beszállítóknál is tízmilliós nagyságrendű adóssága van, és hogy az áruházlánc néhány nappal korábban – a bérbeadó cég szerint szerződéssértő módon – bezárta a dunakeszi üzletét.

Másfelől, és ez az érdekesebb, november 10-én alakult meg hét Electro World-vállalat. A hét cég üzemelteti a hét áruházat – a debrecenit, a budaörsit, a budakalászit, a pécsit, a nyíregyházit és két fővárosit. Szintén külön cég alakult tavaly szeptemberben a győri és a Corvin bevásárlóközpontban megnyílt boltjuk működtetésére, és külön cégként üzemel az elmúlt években nyitott egri, miskolci és dél-budai áruház is.

Ciprus és Panama

Ennek a tizenkét EW-társaságnak a közös tulajdonosa a tavaly októberben létrehozott Electro World Holding Zrt., amelynek jogilag semmi közel az EW Magyarországhoz. Tény ugyanakkor, hogy ugyanaz a Cipruson bejegyzett EW Electro Retail Limited a többségi tulajdonosa, és ugyanazok a személyek, Polgár Csaba, Nagy Károly András és Tamás Péter József az ügyvezetői. (A holding kisebbségi, a cégnyilvántartásba még be nem jegyzett tulajdonosa a Napi egy korábbi információja szerint a Tamás Péter József által vezetett és részben általa, részben egy panamai érdekeltségű cég által tulajdonolt NTP Elektroweb Kft.).

Az áruházakat működtető cégeket és a vagyonkezelő holdingot is a minimálisan előírt tőkével, előbbieket – miután kft.-k – cégenként félmillió forinttal, utóbbit ötmillióval hozták létre. Alapítottak tavaly októberben további három kft.-t is, közülük az Electro World Premises és az Electro World Rent fő tevékenysége ingatlanok bérbeadása és üzemeltetése, míg az Electro World Purchasingé elektronikus háztartási cikkek nagykereskedelme.

Mire jó egy átszervezés?

Az Electro World feldarabolását Polgár Csaba korábban, a már említett Napi Gazdaság-cikkben azzal magyarázta, hogy a kisebb cégek alakításában rejlik a hatékony működés lehetősége. Azt mondta, az új modellt a Media Marktról mintázták, mert Polgár szerint az az egyetlen, életképes formában működő vállalkozás az elektronikai kiskereskedelemben.

Az átszervezés ugyanakkor azt a célt is szolgálhatja, hogy az áruházlánc tovább működhessen akkor is, ha a pénzükre váró hitelezők valóban felszámoltatják annak eddigi központi cégét, az EW Magyarországot. Az ugyanis az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt – három éve mínusz 2,5 milliárdos, 2008-ban mínusz 3,7 milliárdos, legutóbbi mérlege szerint mínusz 1,19 milliárdos üzemi eredményt ért el –, és nemcsak a Mobil ART-nak tartozik.

Mint novemberben megírtuk, július óta nem fizettek az addig öt boltját őrző – de az üzleteket akkor otthagyó – Török Biztonsági Szolgálatnak sem. Pásztor Béla szakmai igazgató kérdésünkre most elmondta, hogy az áruházlánccal azóta sem tudtak megállapodni. Lejárt követelésük nagyjából tizenötmillió forint, amiről – akárcsak az irodabútoros vállalkozás – többször, de eredménytelenül egyeztettek Polgár Csabával. Azt ugyanakkor Pásztor Béla nem tudta megmondani, hogy a Mobil ART-hoz hasonlóan kezdeményezték-e ők is a felszámolást, mondván, ez nem az ő kompetenciája.

Nincsenek válaszok

A Pest Megyei Bíróságtól nem kaptunk érdemi választ arra a kérdésünkre, hogy hány felszámolási kérelmet adtak be az Electro World (EW) Magyarország Kft. ellen. Azt közölték, hogy ha kezdeményezték is egy cég felszámolását – akár egy hitelező, akár több is –, az ilyen jellegű ügy csak a felszámolás elrendelése után, már a Cégközlönyben, illetve a cégnyilvántartásban lesz nyilvános.

A cégcsoport átszervezéséről és az EW Magyarország tartozásairól, pénzügyi helyzetéről megkérdeztük a társaság menedzsmentjét is. A vállalat központi számán azt a tájékoztatást adták, hogy a három ügyvezetőből kettő, Polgár Csaba és Nagy Károly András is hosszabb ideje betegállományban van, de Tamás Péter Józsefet sem tudták kapcsolni. Kérdéseinket végül írásban kérték, de így sem adtak választ.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek