Érdemes euróra váltani a frankhitelt?

2011.01.11. 07:29
A PSZÁF a devizahitelek euróalapúra váltását ösztönözné, azonban aki most euróalapúra váltja át frankhitelét, az azonnal realizálja a frank erősödése miatt elszenvedett teljes árfolyamveszteséget.

Egyelőre nem nagyon érdemes euróra váltani a frankhitelt, írja a keddi Világgazdaság. Emlékezetes, a PSZÁF elnöke egy pénteken kiadott körlevélben azt javasolta, a magyarországi bankok tegyék lehetővé ügyfeleiknek a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltását.

A felügyelet fő érve az, hogy az euró forinthoz viszonyított árfolyamának ingadozása jóval kisebb, mint a svájci franké, ezért az átváltott hitel törlesztése kiszámíthatóbbá válik. Mivel a devizaalapú hitelek 98 százaléka hosszú lejáratú, Magyarország euróövezethez történő csatlakozása előtt várhatóan jelentősen csökken, a csatlakozást követően pedig teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat - írja a napilap.

Ugyanakkor az, aki most euróalapúra váltja át frankalapú hitelét, az azonnal realizálja a frank erősödése miatt elszenvedett teljes árfolyamveszteséget. Így a frank gyengülése esetén rosszabbul jár, mint ha nem tett volna semmit. Ezért annak, aki az átváltás mellett dönt, érdemes olyan időpontra időzítenie azt, amikor a frank árfolyama viszonylag gyenge.

A Magyar Bankszövetség néhány napon belül szakmai véleményt mondhat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ötletéről  – írja a Világgazdaság.

A magyar magánszemélyek 2005-ben kezdtek el svájci frankban eladósodni. A korábbi években a háztartások 200 milliárd forint alatti értékű lakáshitelein belül a devizakölcsönök aránya nem haladta meg a 8 százalékot. Egy év múlva viszont az alig növekedő hitelállományon belül 20 százalék fölé nőtt a devizahitelek aránya, amelyek zömmel svájcifrank-alapúak voltak.

Tavaly július végén 4251,3 milliárd forint volt a háztartások lakáshiteleinek összege, ugyanakkor a devizahitelek értéke 2767,2 milliárd forint. Így hat év alatt 7,6 százalékról 64,5-re nőtt a devizahitelek aránya a lakáshiteleken belül.