Miről készüljön emlékérme?

2011.01.11. 10:42
Nyilvános konzultációt hirdetett a nemzeti bank a 2012-es emlékérme-kibocsátási programról. Január végéig mondhatjuk el a véleményünket, milyen emlékérméket látnánk szívesen jövőre. A javaslatok között a cserkészszövetség és az első magyar műhold is szerepel.

Konzultációt kezdeményez a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájáról a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank közleménye felidézi: 1968 óta rendszeresen bocsátanak ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményeire, évfordulóira illetve a fontosabb nemzetközi eseményekre emlékezve.

A jegybank ezeknek az emlékérmék a kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez - olvasható az MNB erről kiadott közleményében. A bank fontosnak tartja, hogy az érmék ne csak törvényes fizetőeszközként képviseljenek értéket, ha a lakosság többsége által jelentősnek tartott szimbolikus értéket is hordozzanak.

Ezért döntöttek úgy, hogy a 2012-es emlékérmék kibocsátásáról nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a témákról. A nyilvános konzultációhoz a jegybank elkészítette saját javaslatait, ezek teljes névsora elolvasható az MNB honlapján. Ezek alapján többek között az egri várról, a cserkészszövetségről, Magyarország első műholdjáról és a magyar népszokásokról is készülhet érme. Az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek kialakítása a nyilvános konzultációt követően történik.