Negyvenmilliárdot kaptak a Papcsák-listás cégek

2011.01.11. 09:38 Módosítva: 2011.01.11. 10:10
A nemzeti vagyonkezelő közzétette azoknak a szerződéseknek a főbb adatait, amelyeket 2002 és 2010 között kötöttek az állam többségi tulajdonában álló vállalatok magáncégekkel. A névsorban a Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos által megnevezett valamivel több mint nyolcvan magáncég szerepel. Az adatok nyilvánosságra hozatalát már korábban kértük, majd munkatársunk pert is indított érte; a vagyonkezelő a jogerős döntés előtt döntött a közzétételről. Az adatok elvileg további vizsgálatok alapjául szolgáltak volna. Ilyenek azonban aligha indultak, miután az érintettek egymásra mutogatnak arról, hogy a lista egyáltalán hová is lett.

A Papcsák-lista

Az elszámoltatási kormánybiztosnak még a nyáron kinevezett, majd a XIV. kerületi polgármesterséget elnyerve posztjáról lemondott Papcsák Ferenc egyik első intézkedése volt egy nyolcvanöt céget felsoroló lista összeállítása. A céglistát valamennyi állami tulajdonban álló cég megkapta, azzal a feladattal, hogy közöljék: a listázott társaságok közül melyekkel szerződtek, mikor és mennyit fizettek nekik. Úgy tudjuk, a céglistát a központi közigazgatási szervezetek is megkapták; az általuk adott válaszok a most közzétett adatbázisban nincsenek benne.

Papcsák akkori érdeklődésünkre azt mondta, hogy a listát az elmúlt évek sajtója alapján állították össze. Egyelőre mindenesetre semmit sem tudni arról, hogy az előzetes vizsgálatnak tekinthető adatgyűjtés nyomán történt-e valamilyen intézkedés. A nyolcvanöt céget soroló céglista két részre osztható. Az első ötvenkét cég vegyes merítés, láthatóan némiképp esetlegesen, de meghatározott körre utazva rakták össze, az utolsó harminchármat Gyurcsány Ferenc személye kapcsolja össze. Részletesen a listáról itt olvashat.

Több mint ezernyolcszáz tételben sorolja fel az MNV Zrt. a honlapjára kitett táblázatban, hogy milyen szerződéseket kötöttek 2002 és 2010 között a többségében állami tulajdonú társaságok azzal a több mint nyolcvan magántulajdonú céggel, amelyek rajta vannak a Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztos utasítására nyáron összeállított listán. (A nem túl rendezett adatbázist az Indexen itt érheti el (excel), ha bármi érdekeset talál benne, írja meg, és mi megírjuk!)

Nagyvállalatok milliárdjai

Az adatsorokból éppen viszonylagos rendezetlenségük okán elég nehéz pontos összeállítást készíteni. Az látható, hogy – korántsem meglepő módon – a legnagyobb állami vállalatok a szolgáltatások legnagyobb megrendelői.

A Magyar Posta például több mint kétszáz szerződést kötött, a Magyar Villamos Művek és a tulajdonában álló társaságok – többek között a Mavir, az MVM Partner, az MVM Informatikai Zrt., a Paksi Atomerőmű, a Vértesi Erőmű – csaknem háromszázat. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek kis híján százötven szerződése van a Papcsák-listán levő magáncégekkel, a MÁV és a tulajdonában álló társaságok, valamint a Szerencsejáték Zrt. és cégei nagyjából száz-száz tétellel vannak a táblázatban.

Informatikától kulcskoloncig

A tényleg kifizetett összegek – bár a keretszerződések, illetve egyes megállapodások havi díjas teljesítése miatt teljesen pontos számot nem kaptunk – nyolc év alatt meghaladhatták a negyvenmilliárd forintot. Az MNV valamilyen okból külön kigyűjtötte az MVM és a Gyurcsány Ferenchez köthető Perfekt Zrt. szerződéseit: az excel harmadik munkalapján látható adatok szerint a villamos művek nyolc év alatt ötvenöt számla alapján összesen 2,5 millió forintot fizetett ki a Perfektnek.

A legnagyobb eseti szerződési érték a Magyar Postáé: 2005 végén 2,05 milliárd forintos megállapodást kötöttek az Unisys Magyarország Kft.-vel számítástechnikai eszközbeszerzésre és kapcsolódó szolgáltatásra. Az adatközlésben ugyanakkor több, néhány ezer vagy tízezer forintos tétel is van. Így például a HM Rekreációs Nonprofit Kft. 12 500 forintot fizetett ki az állami beszerzések egyik kedvelt szereplőjének, a Trendexnek „egyszeri telefonközpont-újraprogramozás” jogcímen, a Perfekt egyszer 9000, egyszer 12 000 forintért képezte tovább a Hatvani Volán ügyintézőjét családtámogatási kérdésekben, ugyancsak a Perfekttől 8190 forintért vett könyvet Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft., míg a Humán Jövő 2000 Kft. 11 808 forintot költött a Gravoform Kft.-től vett kulcskoloncra.

Perfektül ment

A szerződések száma szerint az állami cégek legnagyobb partnere a Perfekt-cégcsoport volt, a nyolc év alatt csaknem ötszáz megállapodásuk volt. Az IFUA Horváth & Partners Kft.-vel csaknem kétszáz szerződést kötöttek, az In-Kal és a Trendex-cégek csaknem száz tétellel szerepelnek a listán, a Café-csoport cégeinek és a Deloitte-nak ötven-hatvan szerződése volt ebben az időszakban. Batiz András cégének egy, Szigetvári Viktor vállalkozásának három szerződése szerepel az adatbázisban.

Nyolcvanegy olyan, többségében állami tulajdonú vállalat van, amelyik 2002 és 2010 között semmilyen szerződéses kapcsolatban nem volt a Papcsák-listán levő vállalkozásokkal. Ezek között kisebb cégek mellett vannak filmstúdiók és más művészeti társaságok, Volán-vállalatok, de ilyen például a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. és a Hungaroring Sport Zrt., továbbá hat MVM-érdekeltségű cég, köztük a Mátrai és a Bakonyi Villamos Művek.

Furcsa közzététel

Az, hogy az MNV Zrt. a honlapján közzétette a listát, módfelett különös annak fényében, hogy korábban, amikor kértük, nem adták ki, egyebek mellett azzal az indokkal, hogy minden általunk kért adat megtalálható az egyes cégek üvegzseb-beszámolóiban. Ezért a TASZ-szal karöltve munkatársunk pert is indított, amit első fokon formai okok miatt megszüntettek; jogerős döntés nincs, és már nem is kell, hogy legyen.

Különös a helyzet egyébként annak fényében is, hogy miután decemberben Budai Gyulától, Papcsák Ferenc utódjától kértük az adatokat, a jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos azt közölte, hogy azokat ő Papcsáktól nem kapta meg az átadás-átvételkor, és „az MNV Zrt.-től sem érkezett ez idáig válasz hivatalomhoz a kérdéses adatkérésre”. Erre az MNV úgy reagált, hogy ők az adatokat még nyáron elküldték a céget felügyelő fejlesztési tárcához, mivel az adatszolgáltatási kérelem az NFM-en keresztül érkezett meg hozzájuk. És valóban, az NFM megkapta a tájékoztatást, derült ki a minisztérium válaszából, de azt július 21-én tovább is küldte Papcsák Ferencnek.

A lista tehát vagy mégis csak Budai Gyulánál van, vagy valahol Papcsáknál kallódott el július és október között. Akár így, akár úgy, az bátran kijelenthető, hogy noha az adatok összegyűjtése Papcsák Ferenc nyári nyilatkozatai szerint további vizsgálatok megalapozását szolgálta volna, valójában semmilyen érdemi intézkedés alapjául nem szolgált.