Flikflakkos villanypóznákat ígér a Mavir

2011.01.12. 17:24
Hétmilliárd forint körül alakult a Mavir 2010-es adózás előtti eredménye, mondta el Tari Gábor a cég vezetője a társaság évértékelő sajtóbeszélgetésen. Jövőre már elérhetjük a válság előtti áramforgalom szintjét és jöhetnek a flikflakkos magasfeszültségű oszlopok is.

2,7 százalékkal volt magasabb 2010-ben a forgalomnövekedés a hazai hálózaton, mint egy évvel ezelőtt és hasonló arányban nőtt a hazai erőművek termelése is, mondta el Tari Gábor a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) vezére egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Bár pontos számok még nincsenek, 2010-ben hétmilliárd forint körül volt a Mavir adózás előtti eredménye, ami a piac élénkülését is mutatja: 2009-ben még 5,5 százalékkal csökkent a forgalom, az idei 1,5-2 százalékos növekedéssel már elérhetjük a 2007-es szintet.

Tovább csökkent 2010-ben a téli és a nyári csúcsterhelés közötti különbség is: tavaly a téli terhelés 6500 MW volt, míg a nyári 6300 MW. Tari szerint az átvételi hálózaton a tavalyi évben nem volt olyan üzemzavar, ami zavart okozott volna az ellátásában.

Nagyon jól startolt nyáron a HUPX áramtőzsde is, a rendszer egyelőre még nem nyereséges, de a veszteség kisebb a vártnál, néhány hónapon belül pedig új termékekkel is jelentkeznek, mondta Tari.

A Mavir vezére a cég tervei között beszélt arról is, hogy közelebbi kapcsolatot építenének ki a végfogyasztókkal, ennek jegyében néhány dizájnosabb magasfeszültségű oszlop felállítását is tervezik. Tari elmondta, egy-két egyedi, festett oszlop már most is van autópályák mellett, az újak azonban szerkezetükben is művésziek lehetnek. Az egyik ilyen "flikflakkos" oszlopot valószínűleg az M5-ös autópálya albertirsai elágazása előtt építik majd meg.