Költségvetési együttműködést sürget Brüsszel

2011.01.12. 14:46
A szigorú államháztartási konszolidációt, a strukturális reformok folytatását és a növekedést ösztönző intézkedéseket jelölte meg a következő időszak legfontosabb feladataként szerdán kiadott, úgynevezett éves növekedési felmérésében az Európai Bizottság.

A jelentés elfogadásával elindult az első, úgynevezett európai szemeszter, amely - a nemzetközi gazdasági válság tapasztalataiból okulva - a jelenleginél jóval szorosabb gazdaságpolitikai egyeztetést jelent az európai uniós tagállamok között.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy vélte, "az éves növekedési felméréssel az európai integráció új szakasza kezdődik". Mint mondta, "a felmérés arra irányuló koherens és átfogó terv, hogy Európa visszatérjen a növekedéshez és a magasabb foglalkoztatottsághoz".

Az európai szemeszter jegyében az uniós tagállamok a tervek szerint júliusra jutnak el oda, hogy egyeztetett gazdaságpolitikai programok alapján tudják elkészíteni jövő évi költségvetésüket. A folyamat az uniós intézmények, illetve a tagállamok szintjén is zajlik - a munka koordinálása, valamint a Tanács munkájának irányítása a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb feladata.

Amint megállapodás születik a közös prioritásokról az állam- és kormányfők találkozóján (a tervek szerint márciusban), a tagállamok gazdaságpolitikái és nemzeti költségvetései is tükrözik majd ezeket az ajánlásokat. A most kiadott elemzésben a bizottság hangoztatta: "Az Európai Uniónak átfogó terve van arra, hogy reagálhasson a válságra és felgyorsíthassa saját gazdasági növekedését. Most koordinált módon és a prioritások szem előtt tartásával kell koncentrálnia erőfeszítéseit."

A bizottság egyebek között megállapította, hogy az államháztartási konszolidációhoz figyelembe kell venni a magas belső adósságszintet, amely 2007 óta mintegy 20 százalékkal, a bruttó össztermék (GDP) 79 százalékéra emelkedett. A stabilitási és növekedési paktumban megjelölt, évi 0,5 százalékpontos deficitcsökkentés "bizonyosan nem lesz elegendő sok tagállamban, hogy adósságszintjét a belátható jövőben a szerződéses 60 százalék közelébe szorítsa" - áll a jelentésben, amely mindazonáltal hozzátette, hogy a helyzet országok szerint jelentős eltéréseket mutat.

Országokra szabott programok kellenek

Olli Rehn úgy fogalmazott, hogy az idei év fordulatot hozhat egyebek között az adósságok alakulásában. Hozzátette, országokra szabott programokra van szükség, amelyek a helyi körülmények alapján készülnek. A pénzügyi konszolidációhoz - hangsúlyozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Barroso - elengedhetetlen a bankszektor gyengeségeinek megszüntetése, az ágazat helyreállítása a válság után.

A jelentés szerint kiemelten fontos a makrogazdasági egyensúlytalanságok korrigálása, a munkaerőpiacok mobilizálása, munkalehetőségek teremtése, valamint magántőke vonzása is a növekedés finanszírozásához.

Andor László foglalkoztatási és szociális biztos a sajtótájékoztatón leszögezte: a folyamat szoros kapcsolatban áll az idei évtizedre vonatkozó átfogó gazdaságpolitikai és foglalkoztatási stratégiával (Európa 2020). A bizottság közleménye is úgy fogalmaz: az európai szemeszter "felkészíti az EU-t arra, hogy elmozduljon az Európa 2020 stratégia célkitűzései felé".

A felmérés a nyugdíjreformot a legfontosabb szerkezeti reformok között említi, és utalást tesz a nyugdíjkorhatár emelésének megfontolására is.