Felszámolnák az Emfeszt?

2011.01.13. 10:45 Módosítva: 2011.01.13. 10:45
Tartozásai miatt felszámolási eljárást kezdeményeztek a Emfesz ellen. A felfüggesztett gázcég 300 ezer ügyfelét már elvette az Energiahivatal, ők azonban még mindig bíznak abban, hogy talpra tudnak állni, és visszatérni a magyar piacra.

Felszámolási eljárást kezdeményezett a gázkereskedelmi engedélyétől megfosztott Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Szolgáltató (Emfesz) ellen a Keler Zrt. elszámolóház, értesült a Magyar Nemzet. Mint ismert a gázcégnek tavaly 2,2 milliárdos tartozása keletkezett a gáztőzsde elszámolóházával szemben, aki - miután a társaság egyéni biztosítékait is felhasználta - még mindig 1,1 milliárdot követel az Emfesztől.

A gázszolgáltató többek közt emiatt a tartozása miatt ellehetetlenült, 2011-re már nem tudott gázt vásárolni és az Energiahivatal is felfüggesztette az engedélyét. Az Emfesz mintegy 300 ezer ügyfelét a Tigáz, a Főgáz, az E.on és a Suez vette át 90 napig, a fogyasztók ezután dönthetnek arról, hogy végül melyikükkel kötnek szerződést.

Érdekes módon a szolgáltatók ellehetetlenülésére megfogalmazott rendeletetet, amellyel most az Emfesz ügyfeleit mentették, éppen a cég korábbi pénzügyi zavarai idején hívták életre, szakmai körökben eddig is csak lex Emfeszként emlegették.

Bár a piac jóformán már leírta a gázcéget, az Emfesz nem adja fel, még szerdán is úgy nyilatkoztak, hamarosan pénzhez jutnak, amiből ki tudják fizetni tartozásaikat, és újra ringbe szállnak elvesztett fogyasztóik visszaszerzéséért. Az Index úgy tudja, a cég nem tett le nyirtassi gázturbinás erőművének építési tervéről sem.

Az Emfesz korábban abban bízott, hogy hozzájut a Pomázi Csaba nevével fémjelzett cégcsoporttól követelt pénzhez: a Dunacent, az Energott, az Alfa-Nova, illetve a Szegedi Hőszolgáltató állítólag közel három milliárd forinttal tartozik neki.

A cégek azonban tagadták, hogy tartoznának az Emfesznek, sőt, Pomázi büntető eljárást is kezdeményezett a gázszolgáltató ellen, valamint több mint kétmilliárdos kártérítést követelt, mondván a vádaskodással jelentős kárt okozott cégeinek, bizalmatlanságot eredményezett együttműködő partnereik és fogyasztóik körében.

A cég  pénzügyi gondjai nem most kezdődtek. Már a kormány által kirótt különadót sem tudta maradéktalanul befizetni, és egy ideje a fogyasztói hullámzások kiegyenlítésére szolgáló  úgynevezett kiegyenlítő gázból tudta csak biztosítani fogyasztói folyamatos ellátását.