Új Széchenyi: blöff, gyenge másolat

2011.01.14. 14:26
Az ellenzéki pártok közül sem az MSZP-nek, sem az LMP-nek nem tetszik maradéktalanul a pénteken bemutatott Új Széchenyi terv. A szocialisták az általuk alkotott fejlesztési terv olcsó másolatának tartják a programot, az LMP a zöldgazdaság élénkítésére ígért százmilliárdokat hiányolja.

"A kormány által bemutatott Új Széchenyi terv az Új Magyarország fejlesztési terv olcsó, rossz minőségű másolata" – reagált a pénteken bemutatott tervre közleményben az MSZP. A szocialisták szerint a "hangzatos szavakkal bejelentett fejlesztési irányok zöméről ma kiderült, hogy csupán az előző kormányok által megalkotott koncepció elemeinek átcímkézései".

MSZP: Jó volt, rossz lett

Az MSZP azt is kifogásolja, hogy miközben az ország az elmúlt nyolc évben sikeres pályázati intézményrendszert alakított ki, és 2007-2010 között több mint 4000 milliárd forintnyi uniós támogatást hívtak le – "kijelenthető tehát, hogy az elmúlt évek fejlesztéspolitikája sikeres volt" –, a kormányváltás után lényegében leálltak ezek a programok. A párt közleménye szerint az eddigi infrastrukturális fejlesztésekkel hazánk versenyképessége növekedett, "a kis- és középvállalkozók számára megnyitott források pedig a cégvilágot hozták" a korábbinál kedvezőbb helyzetbe, de "figyelmet fordítottak az esélyegyenlőségre és a fenntarthatóságra is" az előző szocialista kormányok.

"Ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt hónapokban a szakadék szélére sodorta a pályázati rendszert" – írja az MSZP. A párt közleménye a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Brüsszelből is szóvá tett átalakítására utalva azt írja: "források helyett csupán a pozíciókat osztogatta, szakértelem híján pedig hónapok óta áll a korábban működő rendszer". Az MSZP szerint a jelenlegi kormány és az általa létrehozott intézményrendszer alkalmatlan arra, hogy megfelelő pályázati rendszert koordináljon, továbbá nem tesz határozott lépéseket annak érdekében, hogy a leszakadó térségekben élő emberek munkakörülményei és lakókörnyezete javuljon.

A szocialisták közleménye kitér arra is: "mióta a Fidesz szövetség kormányoz, egyetlen új pályázati kiírás sem született. Emiatt félő, hogy 2011 őszéig egyáltalán nem lesznek támogatási szerződések és csak 2012-ben történnek meg az első kifizetések. Ekkor már legalább 23 hónapja lesz a Fidesz kormányon anélkül, hogy bármit fejlesztett volna".

Nemcsak lassúnak, hiányosnak is tartja az MSZP a mostani kormány fejlesztéspolitikai intézkedéseit. "A most megjelent akciótervekből olyan lényeges területek maradtak ki, mint a mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő műhelyek, a tanórán kívüli nevelési feladatok, a regionális vérellátó központok, vagy a leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex beruházásainak támogatása" – írják.

LMP: Mi lesz a zöldgazdasággal?

Az LMP is elégedetlen a fejlesztési tervvel, legalábbis annak egy részével. "Kiderült, hogy a kormánynak esze ágában sincs betartania a zöld gazdaságfejlesztésről szóló ígéreteit, és nem fog a szektor fellendítésével elegendő új munkahelyeket teremteni" – írja a párt közleménye. Az LMP szerint a Fidesz-KDNP kabinet blöffölt, és szembe megy saját ígéreteivel, a rá bízott ország érdekeivel, illetve az európai gazdasági trendekkel.

"Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár még nyáron bejelentette, hogy évi százezer lakás felújításával idén januártól megkezdődik a nemzeti épületkorszerűsítési program, amivel az épületek energiafogyasztása radikálisan csökkenne. Ehhez képest az Új Széchenyi terv úgynevezett Zöldgazdaság-fejlesztési program a célra a beígért évi százmilliárdos keret helyett három évre mindössze nyolcmilliárd forintot tartalmaz. Ennyi pénz jó, ha összesen tízezer lakás felújítására elég" – figyelmeztet a kisebbik ellenzéki párt.

Szóvá teszik azt is, hogy az új fejlesztési tervben még csak nem is utalnak a Bencsik által beharangozott zöld bankra, ami az önerőt biztosítaná a korszerűsítésekhez. "Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a programhoz kapcsolódó kilencven-százezer új munkahely megteremtése is teljesen irreális, az ezzel kapcsolatos kijelentések üres ígéretek voltak" – áll a közleményben.

Az LMP emlékeztet arra is: "a megújuló energiatermelés (...) tizenöt százalékos célarányának elérésére évente körülbelül százhúsz-százötven milliárd forintot kellene költeni". Ezzel szemben az Új Széchenyi tervben "ennek alig tizedét találjuk. Így a gyakran hangoztatott hetven-nyolcvanezer új munkahely megteremtése ebben az esetben is illuzórikus".