Elhappolták a Mol elől az Ina-részvényeket?

2011.01.16. 15:48
Több mint félmillió Ina-részvény cserélt gazdát a zágrábi tőzsdén a Mol egy hónapos, pénteken lezárt nyilvános ajánlattételi időszaka alatt. A horvát sajtó kommentárjai szerint a magyar olajvállalat számára nem volt sikeres az akció.

A zágrábi értéktőzsde adatai alapján december 14-e óta az Ina papírjaiból összesen 500 969 darab került piacra, ami csaknem 1,5 milliárd kuna forgalmat jelentett. A még közkézen lévő 800 910 darab részvényből így 62,5 százalék cserélt gazdát, ez a horvát olajtársaság teljes részvénymennyiségének alig 5 százalékát teszi ki.

A horvát központi elszámolóház (SKDD) legutóbbi, bár még nem végleges adatai szerint négy horvát nyugdíjpénztár vásárolta meg az INA papírjainak 3,89 százalékát. Az elmúlt héten a horvát üzleti sajtó arról is beszámolt, hogy egy rejtélyesnek nevezett amerikai befektető - valószínűleg a Mol számára - 0,9 százaléknyi részvénypakettet szerzett a zágrábi tőzsdén.

Az egy hónapos ajánlattételi időszak ugyanakkor jelentősen nem befolyásolta az Ina tulajdonosi szerkezetét. A legnagyobb részvényes a Mol 47,16 százalékkal, a horvát állam kezében pedig 44,84 százalék van.

A harmadik legjelentősebb tulajdonos az utóbbi egy hónapban folytatott felvásárlásainak köszönhetően az 1,91 százalékos részvényhányadot megszerző, az Allianz kezében lévő AZ nyugdíjalap. Az alapot sorrendben a Raiffeisen, a PBZ Croatia biztosító és az Erste nyugdíjalapjai követik.

A Mol Nyrt. december 14-én tette közzé hivatalosan is az INA-részvényeseknek szóló ajánlatát. Eszerint a Mol maximum 800 910 darab tehermentes, teljes mértékben befizetett, egyenként 900,00 horvát kuna névértékű Ina-törzsrészvényt vásárolt volna  2800 horvát kuna részvényenkénti áron. Ez az ár több mint 60 százalékkal volt magasabb az Ina - a Mol ajánlatának nem hivatalos bejelentését megelőző - december 2-i záró árához képest.

A Mol most pénteken jelezte, hogy az ajánlattételi időszak hivatalos eredményére valószínűleg 10 napot kell várni. A sajtóban megjelent kommentárok azonban valószínűsítik, hogy az akció kevés eredményt hozott a magyar olajvállalatnak.

Az eredménytől független, hogy az Ina hétfőn rendkívüli közgyűlést tart, amelyen várhatóan lecserélik a felügyelő bizottság három, horvát kormány által delegált tagját.