Ügyfelekért küzd az Emfesz

2011.01.17. 11:54
Közel ötezer Tigáz-ügyfél kaphatná olcsóbban a gázt három hónapig, ha a cég korábban nem akadályozta volna meg, hogy átlépjenek az Emfeszhez, írja a Világgazdaság.

A Tigáz jogszabályokat sértve nem engedte át a fogyasztóit január 1-től az Emfeszhez, állította a felfüggesztett gázcég a Világgazdaságnak.

Az Emfesz szerint társaságuk korábban szabályszerűen kezdeményezte közel ötezer Tigáz-fogyasztó átlépését, azonban a szolgáltató ezt megakadályozta. Az Emfesz úgy véli, közel 900 fogyasztó esetében valóban volt az átlépést akadályozó tényező, azonban a fennmaradó négyezer fogyasztó esetében nem kaptak valós magyarázatot.

Márpedig a Tigáz ügyfelei annak ellenére is jól jártak volna az átlépéssel, hogy időközben az Emfesz eladósodott és felfüggesztették. Az Energiahivatal átmenetileg szétosztotta a gázkereskedő volt ügyfeleit az E.on, a Suez, a Tigáz és a Főgáz között. Ha sikerült volna átlépnie a Tigáz ügyfeleinek az Emfeszhez, április 13-ig a Főgázhoz kerültek volna, ahol az egyetemes árnál hat százalékkal olcsóbban kapnák a gázt.

Az egyetemes szolgáltatói ár

A lakossági fogyasztók az egyetemes szolgáltatásban 12 000 forintos éves alapdíj mellett 97 forintért kapnak egy köbméter gázt, míg a gázmérővel nem rendelkező lakossági fogyasztóinak alapdíj nélkül 106 forint. Erre jön még rá a 25 százalékos áfa és a 3,12 százalékos úgynevezett import korrekciós tényező, valamint az 1,87 forintos biztonsági készletezési díj.

A Tigáz a Világgazdaságnak megerősítette, közel ötezer fogyasztójuktól kaptak a kereskedőváltásra vonatkozó kérelmet, azonban ezek közül nagyon sokat vissza kellett utasítaniuk adatproblémák vagy számlatartozás miatt. Voltak olyan fogyasztóik is, akik idő közben meggondolták magukat.

A Tigáz állítása szerint mindössze 800 olyan fogyasztójuk volt, amelyek január elsejére vonatkozólag kitartottak átlépési szándékuk mellett, azonban azok esetében az Emfesz addigra már bizonytalanná vált helyzete miatt nem tették lehetővé az átlépést. A Főgáz felkérte az Energiahivatalt, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Azok az ügyfelek, akiknek nem sikerült otthagyni a Tigázt most bosszankodhatnak, náluk ugyanis még azok is jobban jártak, akik most kerültek át a céghez az Emfesztől. A Tigáz nekik átmenetileg nyolc százalékkal olcsóbban adja a gázt.

A Főgáz és a Tigáz területén élő volt lakossági Emfesz-fogyasztók csak 90 napig élvezhetik a kedvezményt, utána visszakerülnek a korábbi, drágább gázszolgáltatáshoz. A Suezhez és az E.onhoz került fogyasztók nem kapnak kedvezményt, de ők sem jártak rosszul: évekig élvezhették az Emfesz alacsonyabb árait anélkül, hogy az ezzel járó kockázatot viselték volna.