Aggódik az IMF a magyar költségvetési trükkök miatt

2011.01.18. 17:25

Aggodalomra ad okot a Magyarországon tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint. Anne-Marie Gulde egy bécsi konferencián a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban rámutatott: annak ellenére, hogy Közép- és Kelet-Európa nagyrészt visszatért a növekedési pályára, a térség  "átalakítási fáradtságtól" (adjustment fatigue) szenved, és továbbra is sérülékeny.

Különösen a magyarországi eseményekkel kapcsolatosan szólt kritikus hangon. "Számos kihívás van, és néhány dolog rossz irányban halad Magyarországon. Jelentős konszolidációra van szükség" - mondta Gulde, aki korábban a Magyarországnak szóló IMF készenléti hitelkeretért is felelős volt.

Gulde elmondta: az intézkedések - különösen a nyugdíjpénzek megmarkolása - csupán "könyvelési lépések", amelyek késleltetik a közpénzügyi kötelezettségeket, de végső soron nem változtatnak a költségvetés helyzetén. "Még mindig ott van a deficit, mivel továbbra is fizetni kell a nyugdíjasoknak. Ezt el lehet mondani az Eurostatnak (...) de, figyelembe véve az adósságnak az adott demográfiai struktúra melletti alakulását, a jövőtől vesznek fel kölcsönt" - tette hozzá. "A politikai ciklusok szemszögéből nézve pedig egy másik kormányt terhelnek majd a költségei" - mondta Gulde.