Látványosan erősödött a forint

2011.01.18. 17:15
Csaknem egyhavi csúcsára, 272-ig erősödött a forint az euróval szemben kora délután a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban. Több elemzés szerint ez erős támasznak számít. A portfolio.hu piaci szakértőket kérdezett arról, hogy merre ,mozdulhat innen a forint árfolyama. Egy biztos: a nemzetközi befektetői légkör további alakulásán sok múlik.

A javuló kockázati étvágy, illetve a (további) jegybanki kamatemeléssel kapcsolatos várakozások jót tesznek a kelet-közép-európai devizáknak, így a forint nemcsak idei, hanem egy-, illetve kéthónapos csúcsára erősödött a vezető devizákkal szemben. Egyes technikai elemzők úgy látják, hogy további intenzív forinterősödés jöhet - írja a portfolio.hu.

Az év elején meglódultak az amerikai részvényindexek, amelyeket ma úgy tűnik, hogy a német piac is követ (felfelé kitört a DAX-index), a kockázati étvágy tehát javul, miközben az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak most úgy tűnik, hogy kissé háttérbe szorultak. Ez ma újból határozott euróerősödéshez vezetett, az EUR/USD jegyzések a hajnali 1,33 körülről 1,34 fölé ugrottak.

December közepén 272 körülről fordult vissza a forint, októberben és novemberben pedig 270-ről, közel vannak tehát a kritikusan fontos árfolyamszintek. A februárra beharangozott, az eddigi hírek szerint kedvező tartalmú magyar reformcsomag, a bizalom erősödése most akár oda is vezethet, a forint tovább tud erősödni. Ehhez azonban alapfeltétel, hogy továbbra is kedvező maradjon a nemzetközi befektetői hangulat.

A forint nemcsak az euróval, hanem a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben is szép teljesítményt mutat, a frankkal szemben közel egyhónapos, míg a dollárral szemben csaknem kéthónapos csúcsról beszélhetünk a 212,5 illetve 203,5 közeli szintek láttán.