Lassan javul a gazdasági közérzet

2011.01.19. 10:23
avaly év végére kismértékben javult a gazdasági szektor közérzete, miközben a lakosságé nem változott, igaz, a jövőt tekintve a vállalatok és az emberek is egyre inkább optimisták – közölte szerdán a Tárki Zrt. és a Kopint-Tárki Zrt. a legutóbbi negyedéves közös felmérés alapján.

A közlemény szerint a gazdasági szereplők közérzete 2010 negyedik negyedévében, folytatva az előző hat negyedév során megfigyelt trendet, kismértékben tovább javult.

A Tárki lakossági, illetve a Kopint-Tárki feldolgozóipari vállalatok helyzetének és kilátásainak felmérését szintetizáló gazdasági közérzeti indexe 43 pontot ért el egy 0-100-ig terjedő skálán az előző negyedévi 42,5 pont után.

A 43 pontos érték valamivel meghaladta a világgazdasági válság európai és magyarországi elmélyülése előtti szintet, de még mindig messze van a kilencvenes évek végére, illetve a kétezres évtized első felére jellemző 45 és 53 pont közötti értékektől.

A kutatás megállapította, hogy a gazdasági közérzet kedvezőbbé válása részben a vállalati szektor határozottan jobb helyzetértékeléséből, részben pedig az ország jövőbeli kilátásaiba vetett bizakodásból adódik.

A jellemzően a külpiaci trendektől függő feldolgozóipari vállalatok saját helyzetmegítélését mutató részindex látványosan javult az elmúlt hónapokban: a 2010 tavaszi 32 pontról nyárra 35 pontra, a negyedik negyedévre pedig már 44 pontra nőtt, ráadásul a jövőbeli kilátások további emelkedést vetítenek előre – áll a közleményben.

A felmérés szerint a lakosság saját helyzetérzékelését mutató index összetevője 40 pontról 39-re csökkent. A lakosság egészének véleménye szerint az ország helyzete nem romlott, de nem is javult érdemben.

A kutatók szerint a folyamatok kedvezőbb alakulásába vetett bizakodás ugyanakkor töretlen. A közelmúlt javuló tendenciáit egyértelműen érzékelő feldolgozóipari vállalatok saját helyzetükben további - bár a korábbinál kisebb mértékű - javulással számolnak, és a lakossági várakozások is pozitív irányú elmozdulást vetítenek előre.

A felmérés alapján az ország kilátásait illetően a lakosság és a cégvezetők arra számítanak, hogy a következő félév során Magyarország általános helyzete jelentősen jobb lesz. A várakozások szerint 2011-ben az exportorientált feldolgozóipari vállalatok közérzete tovább javul a stabilnak látszó németországi konjunktúrára alapozva, és apránként a belföldi piactól függő vállalkozások is javuló keresleti helyzetet tapasztalnak.