Fellegi: Néhány söralátéten lehet pályázni

2011.01.20. 11:32 Módosítva: 2011.01.20. 11:59
Rendkívül erős a nyomás, hogy változtassunk a válságadó szabályain, azonban az ország pénzügyi helyzete miatt erre nincs lehetőség - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter egy csütörtöki rendezvényen. Az Új Széchenyi Tervet bemutatva azt mondta: a korábbi 180 helyett akár 30-40 nap alatt pénzhez juthatnak majd a pályázók. Az összes, még elkölthető uniós támogatást, nagyjából 2000 milliárd forintot idén megpályáztatják. A kormány három-négy héten belül dönt az új közbeszerzési törvény koncepciójáról.

Egyszerűbb intézményrendszer, gyorsabb pénzhez jutás, kevesebb adminisztráció - ezeket ígérte az új fejlesztéspolitikát és az Új Széchenyi Tervet a gyáriparosok szövetsége tagjainak bemutató előadásában Fellegi Tamás. A fejlesztési miniszter beszélt a válságadókról is, mint mondta: külföldről rendkívül erős a nyomás, hogy változtassanak a válságadó szabályain. Azonban "az ország pénzügyi helyzete miatt nem vonható vissza a válságadó, és nincs lehetőség egyedi kivételekre sem" - mondta, hozzátéve: a kormány nem tekinti diszkriminatívnak a válságadót, "nem országokat, vállalatokat adóztatunk meg".

Az előző kormánytól súlyos problémákat, nehéz pénzügyi helyzetet örököltek, "ráadásul az általunk számolt 3500-4000 milliárd forint helyett csak mintegy 2000 milliárd forintnyi elkölthető európai uniós forrás maradt ránk" - mondta a miniszter. Sőt, ez a szám még tovább csökkenhet, "vannak olyan tételek, amik sorsa bizonytalan, az előző korszak szabálytalanságai miatt sok eljárás folyik" - mondta. Főleg a korábbi közopos és támopos fejlesztésekkel lehet gond, emellett "komoly áfavitában vagyunk az EU-val az előző időszakban használt elszámolási trükkök miatt". Az áfaprobléma főleg infrastukrúrafejlesztésnél jelentkezett, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-nek már bírósági szakaszban is van vitája Brüsszellel, mondta Fellegi.

A megmaradt 2000 milliárdot viszont már ebben az évben elköltenék, pontosabban "azt szeretnénk, hogy 2011-ben a teljes, még rendelkezésre álló európai uniós forrástömeget meg tudjuk jelentetni pályázatok formájában". Ez azért is fontos, mert közel a költségvetési ciklus 2013-as vége, és vannak olyan nagyobb, komplex programok, amiket időben el kell kezdeni, hogy határidőben befejeződjenek, és el tudjunk számolni a költségekkel, ne bukjuk el a támogatást.

Új közbeszerzési törvény

Készül és hamarosan, három-négy héten belül a kormány elé kerül egy teljesen új közbeszerzési törvény koncepciója. A törvény még idén elfogadja a parlament, mondta Fellegi. A fejlesztési tárca korábbi tájékoztatása szerint a jogszabály várhatóan 2012. január 1-jén lép hatályba, a miniszter most úgy fogalmazott: legkésőbb ekkortól él majd az új közbeszerzési szabályozás.

A fejlesztési területek között "a kiemelt közlekedési fejlesztések nagyon dominálnak", erre 560 milliárdot szánnak, amit nagyrészt a közlekedési szektorban kialakult, évtizedekig görgetett lemaradással magyarázott. "Szeretnénk a kötöttpályát előnyben részesíteni a személy- és áruszállításban is, ésszerűen visszaterelni a forgalmat a vasútra", amit energiatakarékossági és környezetvédelmi okok egyaránt magyaráznak. Vannak emellett fontos közúti fejlesztések is, ilyennek mondta a 86-os utat, ami talán a legkritikusabb útszakasz az országban, ha az állapotát és a forgalmi terhelését nézzük.

"Hídépítési programunk is van, amiben régóta tervezett, de elmaradt fejlesztéseket kell megvalósítani". Kiemelten fontosnak nevezte egy új Duna-híd megépítését Komáromnál, mondván: a város térségében nagyon jelentős gazdasági tevékenység folyik, de nincs megfelelő közúti infrastruktúra. Megerősítette: szeretnék, hogy gyalogoshíd épüljön Budapesten, ám a szintén fideszes főpolgármester Tarlós István kijelentésére, miszerint erre nincs pénz, nem reagált.

A miniszter a fejlesztési rendszer egészének jelentős átalakítását ígérte. A pályázati rendszernek egységes kormányzati kezelése lesz, ami megszűnő párhuzamosságokat, könnyebb ellenőrizhetőséget eredményez, a mai 24 jogszabály helyett pedig egyetlen kormányrendelet foglalkozik majd a fejlesztéspolitikával. Hozzányúlnak a pályázatokkal foglalkozó állami intézményrendszerhez, a közreműködő szervezetekhez is, "jelentős összevonásokat tervezünk". Jelenleg 3500-4000 ember foglalkozik a pályázatokkal az állami szektorban, amit csökkenteni fognak.

A pályázókat érintő változások közül az alábbiakat említette: rövidíteni fogják a bírálati időt: míg most akár 180 nap is lehet ez az idő, szeretnék, ha ez 30-40 napra csökkenne. Könnyítik a hiánypótlásokat és a jelentési kötelezettségeket, elképesztőnek nevezte - megismételve a terv múlt pénteki bemutatásán elmondottakat -, hogy egy átlagos műveltségű vállalatvezető nem tudott egymaga megcsinálni egy pályázatot. Emiatt kialakult egy iparág, ami magyarról magyarra fordította a pályázatokat, a túlbonyolított rendszer ráadásul a korrupciónak is tág teret engedett.

A miniszter szerint meg kell teremteni az átalányalapú elszámolás lehetőségét, emellett "a technikai egyszerűsítés érdekében komolyan gondoljuk az elektronikus beadást", bár elvileg már most is van erre lehetőség, valójában kevesen éltek vele. Kritikus változtatásnak nevezte az adatlapok megváltoztatását, hogy - utalva a söralátétes adóbevallásos ígéretre - "néhány söralátéttel meg lehessen úszni a pályázati adatszolgáltatást", ez azt jelenti, hogy nyolc-tíz oldalra egyszerűsítik a most néha tízszer nagyobb adatlapokat, és csökkentik a mellékletek számát is.