Még mindig Kopits György a KT elnöke

2011.01.20. 10:38 Módosítva: 2011.01.20. 10:39
Bár év végével elvileg leváltották Kopits Györgyöt a Költségvetési Tanács éléről, valójában mégis otthagyták, egészen addig, amíg Schmitt Pál államfő nem talál egy "kiemelkedő tudású közgazdászt." Van rá esély, hogy a kormány februári, akár több száz milliárdos kiadáscsökkentő akciótervének tárgyalása alatt meg sem szólal az új KT. Közben pedig hivatalos honlapról mindent letöröltek, egyetlen egy sajtóközlemény vagy elemzés sincs ott a 2009-2010-ben kiadott több tucatból.

Ki most a Költségvetési Tanács elnöke? Sokan valószínűleg azt válaszolnák erre a kérdésre teljesen érthetően, hogy nem tudom, de egy biztos, nem Kopits György, őt tavaly év végén leváltotta a koalíció. Az a faramuci helyzet van azonban, hogy bizony még mindig Kopits a KT első embere.

December 31-én leváltották, de mégsem

Sok bakival és trükkel tűzdelve a kormány egy olyan törvényt fogadtatott el 2010 december közepén a parlamenttel a nemzetközi szakmai tiltakozást figyelmen kívül hagyva, amely lényegében megsemmisítette az addigi Költségvetési Tanácsot. Pontosabban idén januártól egy lebutított, szakmai háttérstábjától és feladatköreitől majdnem teljesen megfosztott, de változatlan nevű testületet állt a régi helyére. Az egészségügyi salátatörvénybe ágyazva pedig olyan paragrafusokat csempésztek az utolsó pillanatban a KT-ról szóló törvénybe, amellyel 2010. december 31-vel visszavonják az elnök, Kopits György megbízatását.

Hogy ma mégis Kopits György hivatalosan a KT elnöke, az Schmitt Pál köztársasági elnök késlekedésének és egy furcsa paragrafusnak együttesen köszönhető. A már említett, egészségügyi törvényben elrejtett szabály első alpontja mondta ki Kopits mandátumának év végi megszűnését, ám a harmadik alpont arról szól, hogy mindaddig, amíg a köztársasági elnök nem nevezi ki az elnöki pozícióra saját emberét (vagyis amíg nem lesz meg az emberek emberének embere), az első alpontot felülírva Kopits hivatalban marad és gyakorolja az elnöki hatásköröket. (A pontos szabály itt olvasható, a 18/D paragrafus 1. és 3. pontja az érdekes.)

Márpedig az államfő jelöltje a mai napig sincs meg, Schmitt Pál még nem találta meg azt a „kiemelkedő tudású közgazdászt”, akit a KT elnökévé akar kinevezni. Az, hogy az államfő hol áll a keresésben, nem tudni, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak másfél hete feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ. Így arról sincs információnk, hogy egyáltalán kik jöhetnek szóba a KT elnöki posztjára.

KT: Kopits, Domokos, Simor

Egy szó mint száz: most a KT létezik, a háromfős testület tagja Kopitson kívül Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, mindannyian díjazás nélkül látják el feladatukat. Ha akarná, Kopits bármikor összetrombitálhatná a Tanács ülését.

Vélhetően azonban nem teszi, mert a KT tagjai a törvényi változtatással megrostált feladatkör miatt idén nyár végéig ölbe tett kézzel ülhetnek. A testületnek először csak augusztusban-szeptemberben kell dolgoznia, akkor kell véleményt mondania a kormány 2012-es költségvetési tervezetéről. Gyaníthatóan ezért sem sürgős Schmittnek kiválasztania emberét, elég, ha nyár derekára találja csak meg Kopits utódát.

A kormány akciótervéről az új KT-nek nem kell semmit mondania

A régi KT munkái már nincsenek a hivatalos honlapon

A Költségvetési Tanács honlapja (www.mkkt.hu) elérhetetlen, illetve nincs rajta semmi év eleje óta. Így a KT eddigi munkáját, a több tucatnyi elemzést és hatástanulmányt, sajtóközleményt sem lehet megtalálni a hivatalos webszájton.

Ám nemrég egy másik honlapon - egy magáncég jóvoltából - megjelent a régi honlap és az arra feltett összes dokumentum.

A régi Költségvetési Tanács elég sűrű év elé nézett volna és már most év elején is lett volna dolga. Információink szerint januárban-februárban húszéves kitekintést készítettek volna az államháztartásról és a gazdaságról, majd ötvenéves kivetítést rajzoltak volna fel az államadósság és a nyugdíjrendszer alakulásáról, helyzetéről. Folytatták volna az elszámolási szabályokra vonatkozó munkát költségvetési átláthatóság javítása érdekében.

Az eddigi KT hiánya azonban tavasszal lesz igazán szembetűnő. A kormány február végére ígérte, hogy előrukkol egy részleteiben is kidolgozott gazdasági akciótervvel az államháztartási kiadások csökkentésére fókuszálva (fő irányairól nemrég Orbán Viktor kormányfő beszélt). A tervből vélhetően márciusban-áprilisban készülhetnek el a törvényjavaslatok.

A régi KT a parlament elé kerülő jogszabályterveket beárazná, elmondaná róluk, hogyan befolyásolják az államadósságot és az államháztartást egy- és néhány éves időtávon, a javaslatokhoz a parlamenti tárgyalás során beadott módosító javaslatokról ilyen szemüvegen keresztül is véleményt formálna, tájékoztatva a közvéleményt.

Mivel azonban az új KT-nek ez nem feladata, és kapacitása sem lenne rá (a régi KT negyven fős elemzői gárdáját decemberben viharos gyorsasággal szélnek eresztették), ezért van rá esély, hogy a kormány intézkedéssorozata úgy mehet át az Országgyűlésen, hogy nem lesz, aki a kormány előrejelzését, hatástanulmányát újraszámolná.