Megszűnik a Dörmögő Dömötör kiadója

2011.01.26. 17:03 Módosítva: 2011.01.26. 17:11
Végelszámolással megszűnik az Adoc-Semic Kiadói és Nyomdai Kft. – tudta meg a Gazdaság.hu. A tavalyi évet 108 milliós mínusszal záró cég adja, illetve adta ki többek között a Dörmögő Dömötör, a Garfield, a Kretén és az Elle magazinokat. A lapok jövőjéről a Gazdaság.hu, bár kért, nem kapott tájékoztatást.

Megszűnik az Adoc cégcsoport, végelszámolás alatt áll az Adoc-Semic Kiadói és Nyomdai Kft., az Adoc Interprint Nyomdai Kft. és az Adoc Vagyonkezelő Kft. – tudta meg a Gazdaság.hu. Az Adoc-Semic adja ki a Dörmögő Dömötör, a Garfield, a Zseb-Garfield, az Óvodai Nevelés, a Tanító, a Star Wars, a Pókember az Elle és az Elle Dekor című magazinokat. A Kretén magazin szintén a csoport kiadványa volt, azonban már 2009 végén megszűnt. Próbáltuk elérni a cég illetékeseit, vezetőit, ígértek visszahívást, ám a cikk megjelenéséig nem reagáltak. Így nem tudni, hogy mi lesz a lapok sorsa.

A Gazdaság.hu megírta: az Adoc-Semic Kft. tulajdonosa a vele egy székhelyre bejelentett D. R. F. H. Kiadói és Nyomdai Kft. Ez utóbbi cég Doktor Ferenc és Doktor Ferencné tulajdonában van. A társaságnak 78 százalékos tulajdonrésze van a nyomdai részleget birtokló Adoc Interprint Kft.-ben, a kisebbségi tulajdonos pedig szintén a D. R. F. H., így összességében e fölött is Doktor Ferenc és felesége diszponál.

Az Adoc Interprint korábban több lapot készített, ilyen a Metro, a Magyar Narancs, a Napi Ász és a Magyar Hírlap, ennek érdekében milliárdos beruházásokat, fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. Szintén Doktorék kezében van az Adoc Vagyonkezelő Kft. a D. R .F .H.-n keresztül, ez a társaság ingatlan bérbeadással, üzemeltetéssel foglalkozik.  Az Adoc-Semic, illetve később az Adoc Interprint 2004-2005-ben a Magyar Hírlap Kft. egyik tulajdonosa volt.

Az Adoc-Semic eredményei jelentősen romlottak 2009-ben, a cég azóta 100 millió forint feletti APEH-hátralékkal működik. A kiadói és a nyomdai cég kötelezettségállománya is meghaladta az egymilliárd forintot a vizsgált két évben. Egyedül a vagyonkezelő társaság tudott nyereségesen működni, ugyanakkor az Adoc Vagyonkezelő ellen végrehajtást rendelt el az APEH.

Az Adoc Interprint 1988-ban kezdte meg működését, akkor még egy cégen belül működött a kiadó és a nyomda, tíz év múlva azonban kettéválasztották a tevékenységeket és létrehozták az Adoc-Semic kiadót.  A cég honlapja szerint évente közel 4,5 millió példányban jelentetnek meg gyerekeknek és felnőtteknek szóló magazinokat, albumokat, szakfolyóiratokat és könyveket. A kiadó előfizetői bázisa több mint 50 ezer címet tartalmaz, írja a Gazdaság.hu.