Taxik, hostessek és pofonok Ferihegyen

2011.01.26. 12:19
Bár a Zónával még tavaly szerződést bontott Ferihegy, a taxisok nem hajlandók feladni a repteret. Utasaikat a reptéri előcsarnokban szólítják le, a Budapest Airport szerint jogtalanul. A rivalizálás nemrég állítólag dulakodással végződött, a rendőrség eddig semmit nem tett.

Hiába minden igyekezet az európai Ferihegy felépítéséért, ha az utasokat a taxidrosztoknál erősen balkáni hangulat fogadja. A kegyvesztett Zóna taxi szó szerint harcol az utasokért, a hivatalos reptéri fuvarozóvá előlépő Főtaxisok kárára. A konkurálás nemrég tettlegességig fajult. A Zóna szerint nem lehet tiltani a reptéri csarnokon belüli utashalászatot, a Budapest Airport szerint azonban lehet, és ezt meg is teszi, de eddig eredménytelenül.

Természeti törvény

A repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) október elején írta ki a reptér kiszolgálásáról szóló taxitendert, ezt november közepén a Főtaxi nyerte meg. A korábbi évek reptéri társasága, a Zóna Taxi megtámadta a tendert, de sikertelenül. A Zónások mégsem vonultak le. Bár a tendergyőztesnek biztosított drosztokat átadták, az utasokat a reptér várócsarnokában szólítják le (egyébként a Főtaxinál néhány száz forinttal olcsóbb szolgáltatást kínálva).

Az utasvadászat miatti sorozatos szóváltások a Főtaxisok szerint nemrég tettlegességig fajultak, ezt a Zónánál cáfolták és a Budapest Airport sem erősítette meg, mondván nem kaptak hivatalos tájékoztatást az incidensről.

Ferihegyi törvény

De nemcsak az állítólagos dulakodás lehet problémás, hanem a taxisok hiénázása is. A BA álláspontja (és a decemberben átírt belső szabályzata) szerint a reptéri előcsarnok közforgalom előtt megnyitott magánterületnek minősül, tehát az üzemeltető engedélye nélkül mindenféle promóciós tevékenység tilos a reptér területén.

A Zóna vezetője, Veres István szerint a szórólapozás és az utasok leszólítása nem minősülhet tiltott kereskedelmi tevékenységnek, a "szóbeli promóció nem engedélyköteles". Veres a légügyi hatóság állásfoglalására hivatkozik, melyben az áll, hogy a reptérrend hatálya nem terjed ki az utascsarnokra. Eszerint a BA hiába szigorított belső szabályzatán decemberben, az csak a "piros vonalon túl", a biztonsági zónán belül érvényes, a bejárati nagycsarnokban nem. (A Főtaxi és a Zóna egyaránt alkalmaz hostesseket/hostokat az utasok megszólítására, terelésére.)

"A repülőtéren bármilyen kereskedelmi tevékenység tilos, illetve a BA engedélyéhez kötött. A Zónának semmilyen joga nincs, a lehető legagresszívabb és legpofátlanabb módon próbálnak utasokat halászni nem éppen bizalomgerjesztő emberek" – mondja a BA szóvivője, Hardy Mihály.

Zóna 1

Hardy szerint Veres a légügyi hatóság korábbi, hatályon kívüli állásfoglalására vonatkozik, ami az új szabályok szerint már nem érvényes. A Zónásokat el kellene távolítani, de a BA részéről ez önbíráskodás lenne, ezért a rendőrségnek kellene lépnie. Veres szerint ez azért nem történik meg, mert a rendőrség tudja, hogy semmilyen jogszabályt nem sértenek meg. A reptéri rendőrség egyelőre nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

Megkérdeztük a fővárost, hátha igazságot tudnak tenni a vitában. A Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) kapott válasz szerint "a Budapest Ferihegy Airport Zrt. a teljes területére érvényes szabályzatot adott ki a repülőréri rend és biztonság fenntartása érdekében, amelyet az illetékes NKH Légiközlekedési Hatóság jóváhagyta. Ennek értelmében a repülőtér teljes területén sem ügynöki sem kereskedelmi tevékenység nem folytatható a BA Zrt. előzetes hozzájárulása nélkül. A repülőtéren az utak a BA Zrt. területén helyezkednek el, aki azt a közforgalom részére megnyitotta."