Magánnyugdíj: túlcsordult a számláló

2011.01.28. 09:53 Módosítva: 2011.01.28. 10:56
Péntek reggel a csütörtökinél is nagyobb tömegek álltak sorban a nyugdíjbiztosító fővárosi ügyfélszolgálatainál, hogy nyilatkozzanak arról: az állami helyett a magán-nyugdíjpénztári rendszert választják. Fél kilenc körül már a Visegrádi utcai és a Fiumei úti kirendeltségen is az utcán, a kapu előtt állt a sor, az ügyintézés azonban most is gyors. Csütörtök délutánig mintegy 54 ezren nyilatkoztak arról, hogy maradnak.

Már csütörtök reggel, majd ebédidőben és az ügyfélszolgálatok zárása előtt nem sokkal is tömegek álltak sorban a nyugdíjbiztosító budapesti, Fiumei úti ügyfélszolgálatán, hogy leadhassák nyilatkozatukat arról: január 31-e után is a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagjai szeretnének lenni.

A helyzet péntek reggel tovább romlott: twitteres és tumblr-es posztok szerint a Fiumei úton nyolc óra után nem sokkal már az épület előtt, teljes hosszában kígyózott a sor a járdán, de fél kilenc körül már a Visegrádi utcai ügyfélszolgálaton is a kapu előtt állt a sor; ez utóbbi helyen a twittelő szerint tíz ügyfélszolgálatos munkatárs dolgozik. Az egyik ügyfélszolgálaton – sajnos a twittből nem derült ki, hol – "túlcsordult a számláló".

A Fiumei útról kilenc órakor már azt jelentette munkatársunk, hogy eltűnt a tömeg. Bár a lépcsőházban, akárcsak csütörtökön, egy ideig várakozni kell, hogy eljussunk a beléptetőkapuhoz, innen gyorsan halad a sor, terelgetik az embereket. Akik nemrég végeztek, kollégánknak arról számoltak be, hogy körülbelül kétszázan voltak előttük, és mintegy negyven percet kellett várniuk (csütörtökön ugyanez volt az arány: nagyjából húsz perc alatt került sorra az, aki előtt százan álltak). A Fiumei úti tömeget magyarázhatja az is, hogy az ONYF honlapja, ha egy fővárosi lakos ügyfélszolgálatot keres, csak ezt az egy helyet ajánlja fel neki.

A Váci úton ugyanakkor ma sincs tumultus, egy twitterező szerint parkolással, a nyilatkozat három példányban való kitöltésével,  sorbanállással és leadással együtt kevesebb, mint negyedóra alatt végzett.

A számok is arról árulkodnak, hogy nagyon sokan hagyták a döntést az utolsó napokra. Noha a nyilatkozatot már december közepén, karácsony előtt le lehetett volna adni, a múlt hét végéig kevesebb, mint harmincezren nyilatkoztak, és kedd délutánig is csak alig mintegy negyvenezren. Csütörtök délutánra viszont 54 ezerre nőtt azok száma, akik a magánkasszát választották, vagy mostanra már napi 6500-7000 ember adja le a nyilatkozatát.

A halogatásnak több oka is lehet. Akikkel tegnap beszéltünk, azok többsége azt mondta, már korábban döntött, de eddig betegség, munkahelyi elfoglaltság, külföldi tartózkodás miatt nem tudott elmenni. Szerepet játszhat ugyanakkor most meghozott döntésekben az is, hogy az egyik legnagyobb nyugdíjpénztár, az OTP csak a múlt csütörtökön postázta az első értesítőket, ügyfelei korábban nem kaptak érdemi tájékoztatást.