Roubini: Széteshet az eurózóna

2011.01.31. 13:10
A görög és ír válság már Spanyolországra és Portugáliára is átterjedt, és Olaszországot is fenyegeti - emlékeztet a Financial Times-ban megjelent cikkében a neves közgazdász, Nouriel Roubini. A 2008-as pénzügyi válságot "előre látó", ezért gyakran jósprofesszornak nevezett szakember szerint amennyiben az európai döntéshozók nem valósítanak meg radikális reformokat, akkor az euró és az egész eurózóna is darabokra hullhat.

Miközben vezető európai politikusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a közös európai fizetőeszközt, az eurót, addig egyes szakértők kétségbe vonják az erőfeszítések sikerességét.

Ezúttal Nouriel Roubini, az RGE Monitor elemzőház elnöke fogalmazott úgy a brit üzleti napilapban megjelent írásában, hogy az euró végleges megmentése érdekében új tervre van szükség. A New York Egyetem közgazdász professzora az eddigi európai válságkezelést két szóval tudja összefoglalni: hitelezés és imádkozás. Vagyis a pénzügyi nehézségekkel küzdő tagállamoknak finanszírozást nyújt az EU (az EKB vásárolja állampapírjaikat) és abban reménykednek, hogy az országok inkább likviditási problémákkal állnak szemben és nem fizetésképtelenséggel.

Ez a válságkezelés azonban előbb-utóbb államcsődökhöz vezethet és az egész euróövezet szétesését is magával hozhatja - figyelmeztet a gyakran Dr. Balsorsnak beceézett neves közgazdász az FT hasábjain.

Roubini írásában arra is emlékeztet, hogy két uniós tagállamot (amelyek korábban elveszítették a piaci finanszírozás lehetőségét) már kimentett az IMF és az EU, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy később ezeket az államok felett álló nemzetközi szervezeteket nem tudja más kimenteni.

Nouriel Roubini ezért több javaslatot is megfogalmaz, amivel megítélése szerint hatékonyan lehetne kezelni az európai krízist. Helyre kell állítani az eurózóna perifériális államainak versenyképességét és növekedését, gazdasági növekedés nélkül lehetetlen küldetés helyreállítani a költségvetés egyensúlyát - véli az elemző, aki szerint az EKB-nak is lazább monetáris politikát kellene képviselnie. Emellett növelni kellene az európai mentőalap méretét, mert Roubini szerint Spanyolország kimentését már nem bírná el. A rendelkezésre álló erőforrások bővítése a fiskális unió valamilyen formájának felállítását tenné szükségessé az EU-ban - magyarázta a szakember. Roubini szerint 2011-ben egyes államdósságok piaci átstrukturálására van szükség.

Az Európai Unió legutóbbi decemberi csúcstalálkozóján a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a szükséges reformokat 2013-ig hajtják végre. A piaci reakciók azonban azt mutatják, hogy ezek az intézkedések nem várhatnak addig. Az euróövezet sorsa forog kockán - zárja véleménycikkét Nouriel Roubini.