Álszakértők garázdálkodnak Oroszlányban

2011.02.01. 16:28 Módosítva: 2011.02.01. 16:29
Több mint háromezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz kedd délig a múlt szombati földrengéssel kapcsolatban, jelentette a Magyar Biztosítók Szövetsége. Szerintük a földrengés okozta károk teljes összege meghaladhatja a fél milliárd forintot, az Aegon az egymilliárdot sem tartja elképzelhetetlennek.

Szinte az összes lakásbiztosítási szerződésben szerepel a földrengéskár, így az ügyfelek számíthatnak kártérítésre, jelentette ki a Magyar Biztosítók Szövetsége a szombat esti földrengés okozta károkkal kapcsolatban. A MaBiSz szerint a károk összértéke meghaladja a félmilliárd forintot. Az Aegon Magyarország ennél nagyobb kárral számol. Szerintük a biztosítókat érintő kifizetés 540 millió forint körül lehet, de az összes kár - a nem biztosított lakásokkal együtt - akár az egymilliárd forintot is elérheti.

A múlt szombati fölrengés olyan mértékű volt, hogy a biztosítók mindegyikénél abba a kategóriába esik, amelyre a biztosítók már kártérítést fizetnek, jelentette ki Molnos Dániel, a MaBiSz főtitkára.

A minél gyorsabb kárügyintézés érdekében a MaBiSz azt javasolja, hogy az ügyfelek adják meg napközbeni, vagy mobiltelefonos elérhetőségüket, így a kárszakértők előzetesen időpontot tudnak egyeztetni és fel tudják gyorsítani az ügyintézést.

A szövetség arra figyelmeztet, hogy álkárszakértők bukkantak fel Oroszlány térségében. Fontos tudni, hogy a valódi kárszakértők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és mivel általában magukkal viszik az ügyfél aktáját, így tisztában vannak az adatokkal, és nem tesznek fel felesleges vagy gyanús kérdéseket. Emellett a kárszakértők előre egyeztetett időpontban mennek ki a helyszínekre. A Mabisz azt javasolja, hogy ha valakinek bármilyen kétsége merülne fel a kárszakértővel kapcsolatban, hívja a rendőrséget.

A rengések még az epicentrumtól száz kilométerre is érezhetőek voltak. A biztosító társaságok jelzései alapján a bejelentések döntően kisebb falrepedésekkel, illetve a vakolat lehullásával járó károkról érkeznek. Nagyobb, az épületek szerkezetének sérülésével járó, statikai problémákat felvető káresetekről eddig nem érkezett információ. A leginkább érintett terület Komárom-Esztergom megye, de Győr-Moson-Sopron, valamint Fejér megyéből és Budapestről is érkeztek bejelentések.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport