Bencsik: Nem volt váratlan az áramár emelése

2011.02.02. 14:48
Különböző lapok már beszámoltak róla korábban, így nem volt teljesen váratlan az áram árának emelése, vélte Bencsik János energiaügyi államtitkár a Magyar Televízióban. Szerinte a piac már beárazta az áramár változását.

Az áram árának emelése nem volt váratlan, mondta Bencsik János energiaügyi államtitkár a Magyar Televízóban, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az egyik napról a másikra szó nélkül megemelte a lakossági áram árát. Szerinte már több helyen lehetett olvasni a dologról.

Hivatalos tájékoztatást mindenesetre előzetesen nem adott az emelésről a minisztérium, így az kedden hidegzuhanyként érte a lakosságot. Az áramárak kérdését egyébként az energiainfo.hu január végi elemzése valóban érintette, a szakportál húsz magyarországi erőműtársaság és áramkereskedő cég vezetőjét kérdezte meg. A megkérdezettek 60 százaléka számított arra, hogy 2011 első felében emelkedhet az áram ára.

A 60 százalék bár soknak tűnhet, ahhoz képest, hogy az emelésről szóló rendelet néhány napra rá megjelent a közlönyben, inkább kevésnek mondható. Hiába várta a piac az áram árának változását, aligha tudott a kormányzat tervéről.

Bencsik János emlékeztetett rá, utoljára hét hónappal ezelőtt történt változás az áramárban. Akkor átlagosan négy százalékkal csökkentek a tarifák, míg most piaci folyamtokra visszavezethetően ugyanennyivel emelkedtek, tehát összességében visszaálltak az akkori árszintek.

egyetemes szolgáltató végfelhasználói bruttó ár (Ft/kWh) végfelhasználói ár változása "átlagos" fogyasztó havi többletkiadása (Ft)
ÉMÁSZ 49,36 5,50% 513
EDF DÉMÁSZ 48,02 3,80% 244
E.ON 47,96 3,70% 232
ELMŰ 48,62 3,20% 365
Átlag 48,49 4,05% 338,5

A drágulás meghatározó része az országos összehasonlító ár növekedéséből ered, amely alapvetően az árambeszerzés elismert költségeire vonatkozik, ez 15,97-ről 17,17 forintra emelkedett. Az emelés nem a szolgáltatók nyereségét növeli, az ő haszonkulcsukat ugyanis csökkentették, az EDF Démász 1,79, az E.on 1,99, az Elmű 1,9, az Émász 2,02 forint/kWh árréssel dolgozhat ezt követően. A mostani emelés a nagykereskedelmet végző állami Magyar Villamos Művek bevételét növeli.

Az Index az iparág szereplőitől úgy tudja, az emelés őket is meglepetésként érte. A végleges rendeletet pedig a szolgáltatók is csak a közzététel napján kapták meg, holott másnap már eszerint kellett megkezdeniük a számlázást.