Csúnya dolgokat mondanak majd rólunk

2011.02.02. 11:15 Módosítva: 2011.02.02. 11:15
A szándék és a bejelentés alapján azt gondolom, hogy az intézkedések szerkezeti jellegűek és hosszú távúak lesznek, ami nagyon üdvözlendő, és egybeesik a mi javaslatainkkal - fejtette ki az MR1 Kossuth Rádiónak nyilatkozva Irina Ivascsenko. A Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az IMF hamarosan megjelenő országjelentésében kétségeinek is hangot ad.

A szándék és a bejelentés alapján azt gondolom, hogy az intézkedések szerkezeti jellegűek és hosszú távúak lesznek, ami nagyon üdvözlendő, és egybeesik a mi javaslatainkkal. Fontos, hogy növekedjen a hatékonyság és csökkenjen az állami tulajdonú vállalatok részéről a költségvetésre nehezedő nyomás - mondta a közrádió műsorában a kormány február végére ígért reformprogramjával kapcsolatban Irina Ivascsenko, aki szerint szükséges a szociális támogatások rendszerének átalakítása úgy, hogy fenntartható legyen, tehát a kiadás csökkenjen, a másrészt maradjon annyi pénz, hogy a legkiszolgáltatottabbakat megóvja.

Ha 2013-ig semmi sem történik, számos átmeneti intézkedés hatása kifut, így a költségvetési hiány növekedni kezd, az államadósság szintje ugyancsak, ezt pedig nem engedheti meg magának Magyarország - mutatott rá a kormány intézkedéseinek szükségességére az IMF képviselője, aki ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszert érintő változtatás például gyengítheti a hosszú távú fenntarthatóságot. A szektorokat terhelő átmeneti adók pedig a befektetői bizalmat gyengíthetik - tette hozzá.  

Néhány területet nem könnyű változtatásokat végbe vinni, ehhez nagy bátorságra és szakértelemre van szükség - emelte ki az intézet budapesti képviseletének vezetője.

Ivascsenko szavaiból az is kiderült, hogy "hamarosan olvasható lesz az IMF új országjelentése, amelyben a gazdasági kormányzás gyengítésével kapcsolatban bizonyos kétségeket is megfogalmaznak". Gondolok itt a Költségvetési Tanács leépítésére, vagy a kormány és a jegybank közötti sajátos viszonyra. Úgy gondolom, hogy sok ország és hosszú évek tapasztalatai azt mutatják: ilyen, nagy tekintélyű és stabil intézmények jótékony hatással vannak a növekedésre, illetve ellenőrző, kiegyensúlyozó funkciói vannak - figyelmeztetett Ivascsenko.

Korábban nemcsak Irina Ivascsenko adott hangot kritikus véleményének az IMF részéről a Költségvetési Tanács megszüntetése ügyében. A Nemzetközi Valutaalap múlt héten hozta nyilvánosságra a globális költségvetési folyamatok alakulását összegző anyagukat. Ennek kapcsán a dokumentum külön megemlíti Magyarországot, ahol "a független költségvetést felügyelő intézményt megszüntették" és a bemutató sajtótájékoztatón is külön kitértek a magyar fejleményekre.