Hogy lesz nekünk több adózónk?

2011.02.02. 07:23

Ha az adóbázis szélesítése a cél, sok mindent nem tehet a kormány, mint hogy a feketegazdaságot kezdi fehéríteni - véli László Csaba, a KPMG partnere. Tömegeket ugyanis már nem lehet a rendszerbe másképp bevonni – mondta a volt pénzügyminiszter a Napi Gazdaságnak.

Összességében semmi sem indokolja, hogy az ekho szabályozása fennmaradjon, ám ez marginális eredményt hozhat csak, hiszen mindössze tízezer fős az ekhót alkalmazók köre - ez épp az idén bővült a sportolókkal, akik évi 50 millió forint jövedelemig alkalmazhatják ezt az adózási formát.

Elvileg el lehet persze gondolkodni az eva sorsán is - mondta László, aki pénzügyminiszterként részt vett az egyszerűsített vállalkozói adó szabályozásának kialakításában. Bár ez nem alakítaná át gyökeresen az adóbevételekre vonatkozó várakozásokat, ám csökkentené a normától eltérő adózási formák számát.

A feketegazdaság fehérítése nem megy egyik percről a másikra. Vagyis azt hiába várná bárki is, hogy ettől jövőre több száz milliárd forint pluszbevétele lenne az államnak. Csak bizalomerősítéssel, a jogi és ellenőrzési rendszerek hatékonyabbá tételével lehet változást elérni.

Az ellenőrzések szigorítása sem következik automatikusan azért, mert a vámhatóságot és az adóhatóságot az idén januártól összevonták. Ez csupán a hatékonyságon javíthat, de csodákra nem képes a szakértő szerint.

Logikusnak tűnhet a mezőgazdasági kistermelők, őstermelők esetében szigorítás életbe léptetése, hiszen e körben alacsony az adófizetési hajlandóság – egy tanulmány szerint adóterhelésük egy százalék alatt van. Szakértők szerint azonban ez a kör jelenleg legalább valamennyire látszik. Könnyen előfordulhat, hogy az őstermelői státus megszüntetése nyomán a szereplők automatikusan a feketegazdaságba lépnek át.