Megmondják, mi az igazán magyar étel

2011.02.02. 13:54
Miniszteri rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát az élelmiszeriparban - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerdán.

A magyar termékről szóló miniszteri rendelet túl van az egyeztetésen, és ha nem kell uniós notifikációra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják. Ha uniós jóváhagyásra is szükség van akkor, az eljárás 3 hónapon keresztül tart.

A rendeletben szabályozzák, mi számít 100 százalékban magyar élelmiszernek, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos, prémium terméknek. Példaként említette, hogy 100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során.

Január 15-éig társadalmi egyeztetésen volt a hungaricumról szóló törvénytervezet, a beérkezett észrevételeket most dolgozzák fel, és dokumentumot várhatóan az első félévben a parlament elé terjesztik.

A kormány programjában is szerepel annak elérése, hogy minél több magyar árut vásároljanak itthon, és a hozzáadott érték az országban maradjon. Szerinte a magyar termékek iránti fogyasztói tudatosság növelése fontos, mert jelenleg inkább az árat nézik a vásárlók. A legutóbbi német dioxinszennyezés esete is rámutatott arra, hogy legjobb védekezése ilyen esetekben a hazai termékek vásárlása.

Debrecenben áprilisban nyitják a Kézműves Magyar Ízek bolthálózat első üzletét, a tervek szerint magyar élelmiszereket árusító boltokat nyitnak majd Budapesten kívül az összes megyeszékhelyen. Ezen kívül hamarosan elindítják az internetes kereskedést is, ahol az ország összes részéből és a határon túli magyarságtól érkező magyar termékeket is árusítják.