Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Összekapta magát az Emfesz

2011.02.02. 12:48
Rendezte tartozásait az Emfesz gázkereskedelmi cég és most folynak az elszámolások a partnerekkel - közölte Góczi István, az Emfesz Kft. ügyvezetője szerdán. A cég szerint megszűntek azok a problémák, amelyek miatt a Magyar Energia Hivatal 2011. január 13-án felfüggesztette a társaság gázkereskedelmi engedélyét.

"Kifizettük a gázkereskedelmi piacon az elszámolást végző Keler felé fennálló mintegy 1,5 milliárd forint tartozásunkat és ezzel megszűnt a jogalapja a Keler által korábban indított felszámolási eljárásnak. Ugyancsak rendeztük az FGSZ Földgázszállító követelését is. Az FGSZ-szel még kisebb problémák megoldása folyik, de a 2010. évet lezártuk" – mondta Góczi István.

Az ügyvezető jelezte: változatlanul fennáll a Pomázi Csaba cégcsoportjával szemben 19,427 millió dollár (jelenlegi árfolyamon 3,84 milliárd forint) követelés. Azaz ennyivel tartozik az Emfesznek a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató. Góczi István elmondta azt is, hogy a fogyasztóktól mintegy kétmilliárd forintot kellene behajtani, mint lejárt követelést, míg a le nem járt követelések összege 6-8 milliárd forint.

Az energiahivatal január 13-tól számítva 60 napig várja az Emfesz "sorainak rendezéséről" szóló dokumentumokat, a kereskedelmi engedélyt csak a feltételek teljesítése után kaphatja vissza a gázkereskedő cég.

A 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi fogyasztóval, hatezer kis- és közepes vállalkozással és több száz ipari céggel gázellátásra szerződött Emfesz további tevékenységéről Góczi István annyit mondott: "ezen még dolgozunk".

Az Emfesz ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy ügyfélpanaszokról nem tudnak. Az Emfesz és az ügyfeleket átvevő szolgáltatókkal van adategyeztetési probléma, mert a szolgáltatóknál sok a téves adat. Ezek rendezése azonban már nem az ügyfelek dolga.