A többség elbukik a pénzügyi IQ-teszten

2011.02.03. 07:49

Az ING pénzügyi intelligencia tesztjét kitöltők 63 százaléka csupán alapvető szintű tudással rendelkezik a pénzügyekről, nincsenek tisztában azzal, hogy lényeges pénzügyi célokat - mint például az aktív nyugdíj-megtakarítást - milyen eszközökkel lehet megvalósítani - közölte az ING Biztosító.

A teszt már elérhető a biztosító magyarországi honlapjáról is. Ezt megelőzően több mint 5 ezer ember pénzügyi ismereteit mérték fel Európa, Észak- és Latin-Amerika, valamint Ázsia tíz országában. A teszt és a kutatás keretében az ING szakemberei arra is kitértek hogy a pénzügyi ismeretek szintje miként hat a megkérdezettek attitűdjére, viselkedésére.

A felmérés során eddig a válaszadók 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jobban szeretne érteni a pénzügyekhez, azaz elégedetlen saját pénzügyi intelligenciájával. Legtöbbjük azonban nem tudja, honnan kaphatna segítséget ismeretei bővítéséhez.

Az eredmények a földrajzi, kulturális különbségekre is rávilágítottak: amíg Spanyolországban a válaszadók csupán 44 százaléka rendelkezik nyugdíj-megtakarítással, Indiában ez az arány 79 százalék.