Bízni kezdtek a piacok Magyarországban

2011.02.03. 16:34

Csütörtökön újabb több havi mélypontra, 300 bázispont - tízmillió euró adósságonként 300 ezer euró - alá csökkent a londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat határidős biztosítási ügyleteinek (CDS) árazása, tükrözve a magyar költségvetési reformcsomaggal kapcsolatos derűlátó piaci várakozást.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege csütörtökön közölte, hogy a Magyarországgal kapcsolatos befektetői hangulat javulására tekintettel 260 forintos euróárfolyamot célzó - vagyis az euró szempontjából rövid - pozíciókat vett fel az euró-forint párosra.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális befektetési kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői csütörtöki kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a hosszú távú költségvetési kilátások szempontjából "igen pozitív" lenne, ha a hazai össztermékhez (GDP) mért közadósság-ráta 60 százalékos maastrichti felső határát a magyar kormány az alkotmányban rögzítené.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén kijelentette, hogy egyetért a Németországban és Lengyelországban működő rendszerrel, amely az alkotmányban szabályozza az államadósságot. Ezekben az országokban ha az államadósság elér egy meghatározott szintet, akkor automatikusan - külön döntés nélkül - államadósság-csökkentő mechanizmusok lépnek életbe.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni szakértői csütörtöki kommentárjukban megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy a magánnyugdíj-rendszerből visszatérő vagyon, valamint a magyar gazdaság ciklikus fellendülése révén - emellett megfontolt kiadáskezelési politikával - 5-7 évi időtávlatban "meg lehet próbálkozni" a magyar adósságráta 60 százalékra csökkentésével.

A Bank of America-Merrill Lynch éppen erről a kérdésről adott ki a múlt héten Londonban egy részletesebb elemzést, és abban szerepelt először a cég citybeli elemzőinek az a véleménye, hogy az alkotmányban kellene meghatározni a felső államadósság-korlátot Magyarországon, mert ez rögzítené megfelelő erővel a költségvetési politikát.

Az elemzésben ugyancsak szerepelt az a vélemény, hogy jóllehet továbbra is sok a bizonytalanság az ebben a hónapban esedékes konszolidációs program részleteivel kapcsolatban, ám nem zárható ki, hogy a kormány "meglepi" a piacot egy olyan intézkedéssel, amely - 5-7 évnyi bevezetési időt engedve - 60 százalékos felső határt szabna a GDP-arányos adósságrátára.