Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Számít a kormány a Mátrai Erőműre

2011.02.03. 16:43
A kormányzat és a magyar energiapolitika a következő két évtizedben is számít a lignit alapon villamos energiát termelő Mátrai Erőmű működésére, jelentette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Visontán.

A kormány azzal számol, hogy a Mátrai Erőmű a következő két évtizedben is a magyar villamos energia termelés 10-15 százalékát biztosítja, közölte Bencsik János energiaügyi államtitkár, amikor látogatást tett a német többségi tulajdonú társaság központjában.

Ehhez ugyanakkor a szokásos karbantartási tevékenységen túl beruházások megvalósítása szükséges a károsanyag kibocsátás csökkentése és a biomassza fokozott felhasználása érdekében, tette hozzá a politikus.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a kormány éppen szerdán hagyta jóvá a 2030-ig érvényes nemzeti energia stratégia fő irányelveit. Ezt követően pedig megkezdődhet a stratégia véglegesítéséhez szükséges nyilvános szakmai párbeszéd.
 Ennek része a Mátrai Erőműnél tett látogatása is, fűzte hozzá.

Ugyancsak elkészítette a kormányzat az elmúlt év második felében a nemzeti megújuló energia cselekvési tervet is, amelyet megküldtek az Európai Bizottság részére. Ezek szerint 2030-ra a villamos energia termelés területén csak kiegészítőként jöhet szóba a megújuló energiahordozók használata, vagyis azzal számolnak, hogy a megtermelt villamos energia, mintegy 20 százaléka származik majd megújuló forrásokból, a hőenergia-termelésnek viszont már a harmadát adhatják, ismertette az elképzeléseket a politikus.

 

Bencsik szerint a tervezett új, bürokratikus akadályokat lebontó energiagazdálkodási törvény, illetve a kötelező villamos energia átvételi rendszer átalakítása hosszútávon is kiszámítható jogszabályi környezetet teremt.

A 950 megawatt teljesítményű erőművi blokkokat működtető társaság az elmúlt évben 96 milliárd forint árbevételt ért el, amely megegyezik a 2009-es értékkel. A cég részvényeinek 51 százalékát a német RWE konszern, 21 százalékát az Energie Baden-Würtemberg, 26 százalékát meg a Magyar Villamos Művek birtokolja. A fennmaradó rész kisrészvényesek birtokában van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?