Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Az UNESCO tiltakozik a szerencsi erőmű ellen

Nem szabad a szalmatüzelésű erőművet a tervezett, Szerencstől keletre eső területre telepíteni, mert egy ilyen erőmű súlyos negatív hatást gyakorolhat a világörökségi helyszín számos jellegzetességére, olvasható az UNESCO jelentésében.

Az UNESCO munkatársai tavaly nyáron jártak a tervezett szalmatüzelésű erőmű helyszínén.

Jelentésükben szó esik arról, hogy a szalma begyűjtése nem történhet sem a világörökségi helyszín, sem annak védőövezete területén, sem a Bodrogköz és Taktaköz árterületein, sem olyan területeken, amelyekről a begyűjtési útvonalak a fent említett területeken haladnának át.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy jobban oda kell figyelni a világörökségi terület közlekedés-szervezésére is, mert az ipari nehézgépjárművek okozta zaj-, por- és emissziós szennyezés ugyancsak negatív hatással van a világörökségi értékekre.

Az anyagból kiderül: Magyarországnak leltárt kell készítenie az egyetemes értékekről és gondoskodni azok megfelelő védelméről. Felhívják a figyelmet arra is: helyezzék műemléki területi védelem alá azokat a településeket, melyek elősegíthetik a hagyományos építészeti gyakorlat folytatását.

Májer János, Tokaj polgármestere, a tokaji világörökségi egyesület elnöke mindig is ellenezte a beruházást. Szerinte az UNESCO körültekintően és bölcsen készítette el az anyagot, figyelembe véve egyesületük érveit is. A polgármester szerint a szalmatüzelésű erőműnek van létjogosultsága Magyarországon, de nem a borászatból és idegenforgalomból élő Tokaj-Hegyalján.  • Vennék
  • Bankszámla