Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: 2020-ig nem lesz eurónk

2011.02.05. 12:17
Külön tanácskozásokat tart a jövőben az eurózóna 17 tagállama, hogy megvédjék és fenntartsák közös valutájukat. Ezt a magyar elnökség is támogatja, ám egy jövőbeni adóharmonizációt a kormányfő már nem pártolna. Szeretné viszont, ha újra megkezdődne a vita a jegybank jelenlegi és korábbi elnöke közt a monetáris politika eszközeiről és céljairól.

"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor a tegnap Brüsszelben tartott uniós tanácskozásról szólva elmondta: az uniós állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy az európai gazdaság nincsen túl a válságon, és a helyzet rendkívül veszélyes.

"Nagy hullámok közelednek az európai gazdaságok felé" - fogalmazott a miniszterelnök, ugyanis az uniós tagállamok adóssága gyorsuló ütemben nő, az adósságválság nem állt meg, és ha ilyen ütemben halad tovább, akkor 2014-2015-re az államadósság mértéke átlagosan számolva 100 százalék fölé fog emelkedni a tagországokban.

Ennek tükrében állapodtak meg pénteken az eurózóna tagjai Brüsszelben arról, hogy versenyképességi paktum néven ezentúl rendszeresen találkoznak egymással a 17 tagország állam- és kormányfői. Az első ilyen találkozó márciusban lesz.

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna államainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik. Szerinte ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország viszont nem támogathatja az esetleges adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben.

Stabilitási alap és monetáris politika

A magyar gazdaság megerősítésére tett egyik lépés a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken Brüsszelben bejelentett stabilitási alap is. A 250 milliárdos alapról szóló kormányrendeletet várhatóan hétfőn írja alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány nem enged a 3 százalék alatti költségvetési hiánycélból, és az államadósság csökkentéséből sem. Arra a kérdésre, hogy akkor honnan lesz meg a 250 milliárd az alapra, azt felelte: ez Matolcsy György és államtitkára dolga.

A miniszterelnök kiemelte: a stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha azt a gazdaság helyzete ezt  megengedi, és "elmúlt a veszély." Orbán Viktor szerint a stabilitási alap azt a helyzetet akadályozza meg, hogy ma még nem látható külső események hatására módosítani kelljen a költségvetést, illetve az alap megnyugtatja a piacokat is.

Az euró-forint árfolyam lehetséges alakulásával kapcsolatban Orbán azt mondta: nem szabad hagyni, hogy csak az euróövezeti országok erősítsék meg a közösségi valutát; a magyar kormánynak a forint erősítésén kell dolgoznia, és akkor nem lehet probléma.

A miniszterelnök szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra. A kormányfő szerint újra meg kell nyitni a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna.