Negyvenezer jogfenntartó nyilatkozat érkezett

2011.02.07. 10:34
Negyvenezer magán-nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez (VDSZ).

Január 31-ig 39 645 érvényes valamint 1 947 határidőn túl feladott, azaz érvénytelen magán-nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett a VDSZ-hez.

A nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosságot lehet garantálni abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a nyugdíjpénztári törvényt. Az Alkotmánybíróság kedvezőtlen döntése esetén Strasbourgban, vagy ha kell Luxembourgban az Európai Bíróságon keresnek jogorvoslatot az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt, közölte szövetség.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke közleményben hangsúlyozta: a vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem a törvény következményeitől, a munkahelyi elbocsátásoktól, a szolgálati idő és a már meglévő megtakarítások elvesztésétől félve, kényszerből léptek vissza a privát nyugdíjrendszerből az államiba.

Az elnök szerint a törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot. Aggályos, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagokat személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezték, a módszer célja a szabad választás befolyásolása, az elrettentés és a megfélemlítés, emelte ki Székely Tamás a közleményben.