Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolják a Traubi Hungáriát

2011.02.08. 09:44
Felszámolási eljárás indult a Traubi Hungária ellen. A szövevényes tulajdoni szerkezetű társaság fő részvényese Salamon Berkowitz, aki hosszú évek óta pereskedik a Ráthonyi Kft.-vel a Traubi név használatával kapcsolatban.

Pont kerülhet a több mint másfél évtizede húzódó jogvitára a Traubi márkanév körül. A bíróság ugyanis felszámolási eljárást kezdeményezett a Salamon Berkowitz-érdekeltségébe tartozó Traubi Hungária Tradicionális Üditő-gyártó Zrt. ellen, értesült a gazdaság.hu.

A jogvita lényege, hogy a Ráthonyi Kft. számtalan perben igyekezett bizonyítani, hogy Berkowitz és társai jogtalanul használják a Traubi márkanevet. Egy tavalyi bírósági döntés viszont Berkowitz-nak kedvezett: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a Tra-Üdi Zrt. jogszerűen használja a Traubi nevet. (A Tra-Üdi Zrt.-t nevezték át Traubi Zrt.-vé.)

Az Opten adatai szerint a Traubi Zrt.-nek két magánszemély és két cég a tulajdonosa: Salamon Berkowitz, Balabanian Izabella, a Centráls Kft. valamint a Salamon Kft.  A Centráls Kft. 2007 óta felszámolás alatt áll, tagjai a Salamon Kft. és egy romániai társaság, az S.C. Charm Srl.

A 2009 óta felszámolás alatt álló Salamon Kft. pedig – amely a Traubi Zrt. többségi tulajdonosa – Salamon Berkowitz és a Traubi Zrt. kezében van. A bonyolult tulajdonosi szerkezetben bejegyzett társaságok egyike sem adott le az elmúlt három évben beszámolót, a zrt. ellen az elmúlt években hét végrehajtás indult. Utolsó fellelhető beszámolója a 2002-es évet zárta le, akkor 504 millió forint árbevétel mellett 15 millió forint veszteséget termelt.

Berkowitz-hoz további két társaság köthető. A italnagykereskedő Traubi Drink Kft.-t az USA Delaware állambeli off-shore Salamon & Company Inc. - ami Moses és Salamon Berkowitz tulajdona - birtokolja, s az elmúlt években szintén nem terhelte beszámolóival a cégbíróságot. A cégadatok szerint 2008-ban a társaság egyik tagjának vagyoni részesedését lefoglalták.

A halászattal és üdítőital-gyártással foglalkozó másik érdekeltség, a Traubi Élelmiszeripari Termékelőállító Kft. 2010 novembere óta felszámolás alatt áll. Tagjai az USA Delaware államában bejegyzett Salamon & Company, a Centráls Kft. és Salamon Berkowitz. A Traubi Drinkhez hasonlóan szintén lefoglalták az egyik tulajdonos vagyoni részesedését.

Traubi történelem

A Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) 1971-ben kötött megállapodást a Lenz Moser nevű osztrák társasággal, s elkezdődött a Traubisoda gyártása. Az osztrák partnercég később tönkrement, így 1986-tól a szintén osztrák Warimpex AG-vel állapodtak meg. Az első Traubi üzem Balatonvilágoson volt. Miután a BÁG a csőd szélére került, 1993-ban pályázatot írtak ki a balatonvilágosi üzemre. A befutó a Centráls Kft. lett Salamon Berkowitz-cal.

 A problémák 1994 után kezdődtek, miután a magyarországi üzemre vonatkozó licencszerződés lejárt. Időközben a Debreceni Állami Gazdaság is magánkézbe került, a vevő Ráthonyi Kft. pedig licenszmegállapodást kötött a Warimpex-szel és később a gyártási know-how-t is megvásárolták. Gyakorlatilag innen kezdve a két fél folyamatos perben állt egymással, hogy ki bitorolja a Traubi nevet, ki jogosult gyártani, kinek a cégnevében lehet Traubi.