Magyar ragadozó a tőzsde kapujában

2011.02.08. 10:49
Magas kockázatvállalás és hozamelvárás mellett akar befektetni a tőzsdén február 15-én megjelenő Plotinus vagyonkezelő. A Zsiday Viktor nevével fémjelzett cég tőkepiaci jelenléte mellett ingatlanbefektetésekben, kockázatos hitelekben, felvásárlásokban is gondolkodik.

Február 15-én vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére a Plotinus Vagyonkezelő törzsrészvényeit. A Magyarországon egyedülálló tőzsdei társaság célja, hogy vagyonát elsősorban a pénz- és tőkepiacokon, részben a reálgazdaságban fektesse be nagy kockázatvállalással és magas hozamelvárás mellett.

A cég működési költségei minimálisak, az igazgatótanács fizetésre, juttatásokra nem tart igényt, az elnök és az alelnök a pozitív eredményekből részesedik osztalékelsőbbségi részvényeiken keresztül.

A társaság tevékenységét nagy kockázatvállalás és relatíve magas hozamelvárás mellett, meghatározóan a pénz- és tőkepiacokon, kisebb részben a reálgazdaságban végzi. A reálgazdaságba közép- és hosszútávra fektet be, ha az elérhető hozam kiemelkedő.

A társaság a tőkepiacokon abszolút hozamú megközelítésben gondolkodik, amely lehetővé teszi mind emelkedő, mind eső piacokon a nyereség elérését. A tőkepiacokon belül elsősorban részvényindexekre, devizákra, és egyéb határidős, származtatott termékekre szóló ügyleteket köt, illetve egyedi részvényeket vásárolhat, valamint azokban rövid pozíciót is felvehet.

"A Plotinus reálgazdasági befektetései tekintetében olyan szektorokba, területeken kíván opportunisztikus módon belépni, ahol jelentős alulárazottságot, vagy nagyon jelentős kockázat mellett kiemelkedő hozam esélyét látja. Szóba kerülhetnek ingatlanbefektetések, kockázatos hitelek nyújtása, kisebbségi vagy többségi tulajdonrész szerzése más társaságokban" - áll a társaság közleményében.

A tőkepiaci tevékenységet az Igazgatótanács elnöke, Zsiday Viktor irányítja, aki 2006-2010 között a Citadella Consulting Befektetési Tanácsadó Zrt. tulajdonosa és vezetője volt. A várható első kereskedési nap 2011. február 15-e. A jelenlegi tulajdonosok 180 napos eladási korlátozást vállaltak.