Késik az Alkotmánybíróság nyugdíjhatározata

2011.02.10. 09:32

A február közepi ülésén sem veszi napirendre a nyugdíjcsomagot az Alkotmánybíróság, melynek elnöke a minap világossá tette, hogy hónapokba telhet a döntés meghozatala - írja a Népszabadság. A szerdán közzétett, jövő hét eleji (február 14–15-i) teljes ülés napirendjén ugyanis ez a téma nem szerepel, s ez mondható el a médiatörvény vizsgálatával kapcsolatban is.

Meglepetést persze mindez nem okozhat: az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter a minap egy vidéki rendezvényen beszélt arról az MTI tudósítása szerint, hogy bár a kijelölt bírák már dolgoznak a határozattervezeteken, ám a törvény terjedelme – itt példaként a médiára vonatkozó jogszabálycsomagot említette Paczolay –, illetve a benyújtott indítványok nagy száma miatt nem várható gyors döntés. A testület elnöke arra látott esélyt, hogy heteken belül el tudják kezdeni a beadványok tárgyalását, de a döntéshez szerinte hónapokra is szükség lehet.

Tekintve, hogy februárból még két hét van hátra, és öszszetett ügyekről van szó, legkorábban március végén születhet nyugdíjügyben döntés. Ám ma már az sem lenne rendkívüli, ha csak áprilisban jutna dűlőre a testület. Kérdés, akkor hol tart majd a vagyonátadás folyamata a pénztárak és az állami nyugdíjalap között.

Az Alkotmánybíróság jövő heti ülésének napirendjén egyebek közt a társasházakról, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megerősítéséről és a polgári perrendtartásról szóló törvényekhez benyújtott indítványok alapján készült határozat és végzéstervezeteket tárgyalja meg a testület.

A miniszterelnök múlt héten egyébként világossá tette: nem érdemes azt az illúziót kergetni, hogy a nyugdíjügyet az Alkotmánybíróság visszafordíthatja.

Korábban megírtuk, hogy egyes jogászok, alkotmányjogászok szerint hiába korlátozta a parlament az Alkotmánybíróság döntési jogát a költségvetést érintő ügyekben, maradt mozgástere a nyugdíjtörvény egyes részeinek elkaszálásához. Bár a törvény egyes részeinek elbukását többen is valószínűsítették, arra a megkérdezett szakértők nem láttak esélyt, hogy az egész törvény a kukába kerüljön.  • Hírek
  • Személyi kölcsön