Jenő
-3 °C
6 °C

Potyára mentek el a válságmilliárdok

2011.02.10. 14:02 Módosítva: 2011-02-10 14:59:23
A közmunkások számának 32 ezres növekedését is figyelembe véve 50-125 ezer között lehet a válság idején összesen több mint 155 milliárd forintos állami támogatással megmentett munkahelyek száma, az utóbbi becslés azonban erősen túlzó - hangzott el a Munkaerőpiaci Tükör 2010 című kiadvány csütörtöki bemutatóján.

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének kiadványának készítői kiemelték: a támogatások a munkahelyek számának csökkentését fékezhették, de a létszámfelvételt nem befolyásolták. Márpedig elbocsátások nélkül is nagyjából 15 százalékkal csökkent az átlagos vállalati létszám a válság első évében.

Csak öt országban csökkentek a reálbérek

A 2000 óta évente megjelenő Munkaerőpiaci Tükör idei számában a kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen hatása volt a válságnak a munkaerőpiacra.

A tanulmányokból kiderül: a makrogazdasági mutatók szerint a magyar gazdaság nagyjából úgy reagált 2008 végén a pénzpiaci krízisből általános gazdasági válsággá súlyosbodott helyzetre, mint a legtöbb európai. A 27 tagú Európai Unió átlagától sem a foglalkoztatást, sem a munkaidő változását tekintve nem esünk messze, a GDP-visszaesésünk sem volt kirívóan magas, érdemi különbséget csak az jelent, hogy Magyarország annak az öt uniós tagállamnak az egyike volt, ahol a reálbérek is csökkentek.

A makroadatok azonban félrevezetőek, az átlag mögött igencsak eltérő reakciók vannak - hívta fel a figyelmet a kötet bemutatóján Köllő János, az MTA KTI tudományos főmunkatársa.

Egyfelől eltérően reagált a krízisre a közszféra és a magánszektor, de jelentős különbség van ez utóbbin belül is annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb vállalatról van-e szó. A közszférában erőteljes reálbércsökkenés volt megfigyelhető a foglalkoztatás szintjének érdemi változása nélkül, míg a magáncégeknél az állásban maradók bére érdemben nem változott, az összesített reálbércsökkenést a leépítések eredményezték.

Nagy cég, nagy leépítés

A kutatásból az is kiderül, hogy a vállalatok mérete befolyásolta, hogyan reagáltak a válságra. A nagyobb cégek nagyobb arányban mérsékelték a dolgozóik létszámát, és a legnagyobbak a munkaidőt is nagyobb mértékben csökkentették. Ez a szakértők szerint leginkább azzal magyarázható, hogy a nagyobb vállalatok jobban függtek az exporttól, és ebben a körben magasabb a munkaerő költsége is (kisebb a minimálbérre vagy annak közelébe bejelentett dolgozók aránya).

A kiadvány készítőinek becslése szerint a munkaidőt csak azok a vállalatok csökkentették, amelyek erre munkahelymegtartó támogatást kaptak.

Vegyes hatások

És ha már a támogatások: az összesített adatok szerint a válság első évében nagyjából 155 milliárd forintot költött az állam különböző foglalkoztatáspolitikai intézkedésekre. Ebből nagyjából 60 milliárd forint a vállalati bérköltségek csökkentését szolgálta, munkahely-támogatásra nagyjából 45 milliárdot fizettek ki, míg a közfoglalkoztatás támogatására szánt költségvetési pénzek 51 milliárddal nőttek. Hogy ebből hány munkahelyet sikerült megmenteni, azt pontosen senki nem tudja. A vállalatok azt mondták, hogy 93 ezer munkahelyet mentettek meg, de ezt csak nagyon szigorú feltételek esetén lehet elhinni.

Összességében 50 és 125 ezer között lehet - a közmunkán lévők számának 32 ezres növekedésével - a támogatással megmentett munkahelyek száma, de a felső becslés erősen túlzó, mondta Köllő János.

A kutató azt is megjegyezte: a támogatások a munkahelyek számának csökkentését fékezhették, de aligha befolyásolták a létszámfelvétel - márpedig a kutatók adatai szerint elbocsátások nélkül is nagyjából 15 százalékkal csökkent az átlagos vállalati létszám a válság első évében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?