Tovább késik a Malév üzleti terve

2011.02.10. 11:54

A Malév Zrt. mai rendkívüli közgyűlésén a társaság 2011. évi üzleti tervével kapcsolatos napirendi pont tárgyalását megelőzően a résztvevők a közgyűlés felfüggesztéséről döntöttek.

Ennek oka, hogy a több mint 95 százalékban állami tulajdonban lévő Malévvel kapcsolatban magas szintű kormányközi tárgyalások folynak. Ezen egyeztetések eredménye hatással lehet a társaság ez évi üzleti tervére, ezért az MNV Zrt. képviselője kezdeményezte a közgyűlés 30 napra történő felfüggesztését.

Elemzők a tavaly novemberi Orbán-Putyin találkozótól olyan előrelépést vártak, ami a malévot kizzökkenti a holtpontról, azonban érdemi előrelépés akkor sem történt.

A Malévot 2007 tavaszán vette meg Borisz Abramovics orosz üzletember, de a társaság a csőd szélére került, és a magyar állam tavasszal (még a Bajnai-kormány idején) 95 százalékban visszavásárolta. A vita azóta légitársaság tartozásairól szól. Abramovics a cég nevében ugyanis aláírt egy 32 millió euró értékű viszontgaranciát, és további 102 millió euróval is tartozik az állami tulajdonban lévő VEB orosz banknak. A magyar állam most elismerheti az orosz követeléseket és végre szabad kezet kaphat a légitársaság átalakításához és az esetleges külföldi befektetők bevonásához.

Korábban felmerült, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha csődbe vinnék a céget, és romjain újat alapítanának, ezt a forgatókönyvet azonban valószínűleg az oroszok kemény elutasítása miatt vetette el a visszaállamosításról tárgyaló magyar delegáció. Az oroszok jelezték, hogy Moszkva a Malév-csődöt olyan barátságtalan gesztusként értékelné, aminek  "fájdalmas hatásai lennének a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok más területein".