Tovább dúl a belső harc a kormányban

2011.02.11. 15:26 Módosítva: 2011.02.11. 15:58
Semmi nem derült ki a háromnapos kihelyezett kormányülést követően arról, hogy mi a kormány álláspontja Lázár János távhőárdrágulást eredményező módosítójáról. A frakcióvezető szerint a jelenleg működő támogatási rendszer becstelen, korábbi lobbiérdeket szolgál, ezért is szükséges annak felülvizsgálata.

Orbán Viktor miniszterelnökkel történt egyeztetést követően a kormány a mai naptól újra megkezdi a kötelező átvételi rendszer (kát) felülvizsgálatát, közölte Lázár János a háromnapos siófoki kormányülés után. A tervek ellentmondásosak, de Orbánék három héten belül eredményt ígérnek: egyszerre szeretnék megszüntetni a kát rendszert és megakadályozni a távhődíjak emelkedését.

Lázár János szerint a magyar villamos energia árak indokolatlanul magasak a kötelező átvételi rendszeren keresztül nyújtott támogatások miatt, ezért felül kell vizsgálni azokat. Decemberben azonban ez már megtörtént, a kormány akkor egyhangúlag megszavazta a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek támogatotti körben maradását, cserébe 15 százalékkal csökkentették volna a támogatás mértékét.

Mi az a kötelező átvétel?

A KÁT-rendszert eredetileg a megújuló energia támogatására hozták létre, hogy a környezetbarátabb termelés gazdasági hátrányait ellensúlyozzák. A lényeg: az általuk termelt áramot kötelezően és a piacinál kedvezőbb áron veszi át az állam. A rendszerbe hamarosan belevették az úgynevezett kapcsolt (kogenerációs) erőműveket is,  melyek hőt és áramot is képesek előállítani.

A KÁT támogatás összege 44,2 milliárd forint volt 2010 első félévében. Az összes támogatás 67 százaléka – 29,6 milliárd forint – a kapcsoltan termelt villamos energiához kötődik.

A frakcióvezető szerint azonban ez nem elég, módosító javaslatával két lépcsőben 25, majd 35 százalékkal csökkentette volna a támogatást, és nem csak a kapcsoltaknál, hanem a megújuló energiát termelőknél is. Lázár János véleménye szerint a jelenleg működő rendszer becstelen, korábbi lobbi érdeket szolgál, ezért is szükséges annak felülvizsgálata.  A frakcióvezető kitért a biomassza-erőművek fafelhasználására is, a biomassza fogalmának megváltoztatását kezdeményezte.

Az energetikai szervezetek szerint Lázár János javaslata több helyen ellehetetlenítené az erőművek működését, és számos helyen távhőár-emelkedéshez vezetne. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság szerint a Lázár-javaslat 2 millió lakost érintene kellemetlenül, a hőtermelési költségek 20-50 százalék között növekednének az adott helyi körülményektől függően.

A minisztérium bár ígérte, egyelőre nem foglalt állást a Lázár-féle módosító kapcsán, legtöbben a siófoki kormányülés utánra vártak döntést, most azonban újabb három hét gondolkodási időt adtak maguknak.

Iparági szakértők szerint a kormányon belül kialakult egy belső törésvonal energiaügyekben. Az előző félévet domináló, részben az önkormányzati lobbit is képviselő, Bencsik-vonalat most más erők kezdik felülírni. Beszédes, hogy az energiaügyi államtitkár 21 módosító javaslatot adott be a saját minisztériuma által előkészített, Fellegi Tamás miniszter által benyújtott törvényhez, a módosítóval kapcsolatban pediga Facebookon szólt be párttársának.