A logikai bravúrok, a kiszivárgó reformcsomag, és a sztrádákkal dacoló időjárás hete

Ez történt az év 6. hetében a gazdaságban

2011.02.13. 15:02 Módosítva: 2011.02.13. 15:36
Lázár nem durva távhődrágulást, hanem csak jót akart, mégis nekiestek a piaci szereplők az átgondolatlan javaslata miatt. Matolcsy szerint a Bajnai-Oszkó-páros a hibás, ezért kell ennek a kormánynak most egy 600-800 milliárdos kiigazítást végrehajtania, ami van csúszik, vagy nem csúszik, mindenesetre a brutális januári költségvetési hiány pedig nem is olyan rossz adat az NGM szerint. Az eurózónában a helyzet fokozódik, de a forint köszöni szépen, jól tartja magát. Ez volt a hét.

A hét celebpolitikusa gazdasági ügyekben – ha egyáltalán lehet ilyent mondani – minden kétséget kizáróan Lázár János volt. A Fidesz frakcióvezetője szelet vetett, és vihart aratott energiaügyben: az energiaügyi államtitkárnak nem tetsző benyújtott módosító javaslata miatt nekiestek a szélerőművek, a többi erőmű, meg a biomasszások. Lázár nem értette, mire föl ez a nagy riadalom, hiszen ő csak jót akart, mondta maga a politikus. A háromnapos kormányülésen sem nagyon tudtak dűlőre jutni ott házon belül az ügyben. Közben aztán kiderült egy turpisság is: az új energiatörvény, ha elfogadják, hagyná, hogy az energetikai cégek továbbhárítsák a különadót a lakosságra, ügyfeleikre.

Energiaügyileg van még mit feljegyeznünk: az Emfesz ügyfeleiért öldöklő küzdelmet vív egymással a Tigáz és a Főgáz. Közben a Gazprom jelentősen drágítaná az Európának szánt gázt, és most úgy néz ki, új gázárképlet is jöhet.

Csúszik a kiigazító csomag. Vagy nem. Vagy igen.

Lázár János más ügyben is magára irányította egy kicsit a figyelmet (leszámítva az Audi S8-as történetét): azon a bizonyos háromnapos kormányülést követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy csak március és április közepéig jöhetnek a reformkezdeményezések. Szerinte nem lesz csúszás, de a nagyobb szerkezeti átalakításoknak idő kell.

Hogy min töri a fejét a kabinet, egyedül itt az Indexen tudhattuk meg: hamburgeradón, elektronikus útdíjon, minimum tb-hozzájáruláson törik a fejüket, és bizony, mi úgy tudjuk, azért minimum egy-két hét csúszás most kinéz a február végére ígért intézkedéscsomag kormány általi véglegesítésére. A pakkra pedig nem egyéb miatt van szükség, hanem azért, mert a Bajnai-Oszkó-páros meghamisította a 2010-es költségvetést – ezt nem más, mint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állította a Magyar Nemzetnek írott jegyzetében. Az NGM-nek sikerült még egy logikai bravúrt végrehajtania a héten: brutálisan rossz lett a januári költségvetési egyenleg, erre ők úgy tálalták, hogy az elmúlt évek egyik legkisebb hiánya jött össze most januárban. Hát, ha csak a hiányokat nézzük, valóban, az elmúlt négy évben ennél kisebb hiány nem volt, igaz, hiány sem volt, merthogy az elmúlt négy évben rendre többletet mutatott januárban a büdzsé. Mindenesetre a kormány gyorsan megképzett 190 vagy 250 milliárd forintnyi stabilitási tartalékot idénre.

Visszakanyarodva a Nagy Februári Reformcsomaghoz: a piac egyébként nagyon várja már, miből is áll össze, valaki nagyon bizakodik, de van olyan vélemény is, hogy a forint egy kicsit elgyengülhet a bejelentés után, mert a befektetők már beárazták azt, hogy esetleg nekik tetsző csomaggal lepi meg őket a kormány.

Itthon nyugalom honol a forintpiacon

A forint továbbra is szépen tartja tehát magát, az euróval szembeni kurzus a hétfő reggeli 267 forintos szintről ugyan csütörtökre 273 fölé gyengült, de péntekre visszajött 270,80-ig. A frankárfolyam pedig liftezett a 204,60 és a 208,40 forintos szint között.

A tőzsdén a hét nagy részében lemorzsolódást figyelhettünk meg, de péntekre kicsit összekapta magát a pesti börze, igaz, így is heti alapon vesztettek értékükből a nagyobb részvények. Apropó, tőzsde: újra napirendre kerülhet egy ellentőzsde létrehozása, ennek egy év eleji törvénymódosítás nyithat utat.

  5. heti záró 6. heti záró
BUX 23 263 22 370
OTP 5881
5700
Mol 22 600 21 625
Richter 42 515 39 700
Magyar Telekom 546 537

Kint nyugtalanok

A nemzetközi helyzet pedig fokozódik. A piac a hét második felére ideges lett, úgy tűnik, az elmúlt hetek nyugalmának vége. Az eurózónában is felgyorsultak az események: előrehozták az eurócsúcsot, és kiderült, hogy Merkel német kancellárasszony az eurózóna válságától tartva ment bele a kétsebességes EU forgatókönyvének elindításába, cserébe pedig a franciák elfogadták a németek versenyképességi paktumát. Eközben pedig lemondott a német jegybankelnök, akit esélyesnek tartottak az Európai Központi Bank következő elnöki tisztére is.

Amerikában sem tejfel az élet: az ottani jegybankelnök, Ben Bernanke óvatos kiigazítás szükségességét pedzegette.

Nyugdíjügyi parádé

Visszaevezve a hazai vizekre még mindig szembetűnik, hogy a nyugdíjügy hömpölyög tovább. Egy törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is ellenőrizze a pénztárakat a PSZÁF mellett, ennek apropóján pedig üzleti és banktitkokra is ráláthat majd a kormány. Selmeczi Gabriella „nyugdíjvédelmi megbízott” pedig öt éve nem fizet az APEH-nek, egy ötmilliós illetéktartozása kapcsán van ügye az adóhatósággal.

Nem az OTP-é lesz a legnagyobb magánnyugdíjpénztár a maradási nyilatkozatok után, amiből negyvenezer jogfenntartó dokumentum. Bokrosnak sem tetszik az, ami történt nyugdíjügyben, szerinte ez egy színtiszta bosszúhadjárat volt. Az Alkotmánybíróság talán márciusban, de nagyobb eséllyel áprilisban hozhatja meg döntését a nyugdíjpénzek államosítását megtámadó indítványokra, ha egyáltalán hoz döntést a testület.

A rossz időjárás nem tesz jót a sztrádáknak

Az a fránya időjárás, az nagyon nem játszik az autópályák kezére. Az M6-os egyik alagútjánál felszíni repedéseket fedeztek fel pénteken, ezért egy ideig le is zárták a sztráda egy szakaszát. Az NFM azonnal megkezdi az autópálya teljes műszaki felülvizsgálatát. Az M3-as új szakasza nem lesz kész az idén, mert hát rossz volt az idő, emiatt csúsznak a régészeti feltárások Nyíregyháza és a 49-es út között.

Vannak nem éppen szívderítő ügyek is. Sokkal csábítóbb, mint riasztóbb a korrupció, a cégvezetők töredéke fordulna rendőrséghez, ha korrupcióra csábítanák, egyharmaduk inkább igent mondana. Felszámolják a Traubi Hungáriát, öt cégre oszlik fel a Vegyépszer, a Zóna Taxi becsaphatta Ferihegyet, jöhet a 400 forintos kenyér, az Electro World-ügyben pedig csőd nincs, boltbezárás lehet, a hitelezőkkel pedig megegyeznek, ígéri a veszteségét 3 milliárddal csökkentő áruházlánc. Kilencvenezerrel többen állás nélkül: egy hónap alatt nőtt ekkorát a regisztrált állástalanok száma, 684 ezren vannak munka nélkül. A Malév közgyűlését felfüggesztették, így tovább késik a légitársaság üzleti terve. A Széchenyi Terv pályázatai pedig hibásak, nincs összhangban a pályázói kézikönyv, az általános útmutató és a konkrét felhívás. Negyedével estek a lakásárak három év alatt. Potyára mentek el a válságmilliárdok, a foglalkoztatás 155 milliárd forintos támogatása csak néhány tízezer munkahelyet mentett meg.

Gazdaságpolitikai terepen vannak azért villongások is. A kormányközeli Magyar Hírlap írta, hogy Surányi György lehet Simor András utódja 2013-ban az MNB elnöki posztján, nem sokra rá a FigyelőNet „megbízható forrásból úgy értesült, hogy a korábbi kétszeres jegybankelnök, Surányi György nem kíván ismét a központi bank vezetője lenni.” Becsey Zsolt szerint a multik túl sok támogatást kaptak, most ahhoz kötnék a támogatásukat, hogy milyen arányban dolgoznak magyar beszállítókkal.

És hogy jó hírekkel zárjuk a heti visszatekintésünket: kapós a magyar áru, tavaly az export 21 százalékkal nőtt egy év alatt, és értéke 457 millió euróval haladta meg a behozatalét. A piaci tisztuláshoz hozzájárulhat, hogy a végrehajtó korábban csenget majd. Visszavontuk a dioxinrendeletet, mert rájöttünk, hogy a németek is ki tudják szűrni a szennyezett húst, és nem is érkezett ilyen az országba. Hungarikum Delikát-hálózat jöhet létre Európában, a CBA Berlinben, Párizsban, Londonban és Brüsszelben nyitna gourmet bisztróval kombinált boltokat.