Gazdátlan az új lakások egyharmada

2011.02.14. 14:12

Budapesten 181 lakásépítési beruházás zajlik, ezekben mintegy 18 400 lakás épül. A most készülő fővárosi otthonok egyharmadának még nincs eladatlan – derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2010 év végi elemzéséből. Az elemzésben az összes olyan projekt szerepel, amelyben legalább négy lakást átadnak, és amelyek értékesítése még folyik; tehát nemcsak az épülő, hanem a már átadott, de még nem értékesített és a még csak tervezett lakásszám is szerepel az adatokban.

Az elemzésből kiderül: az elmúlt időszak trendjének megfelelően az előző negyedévhez képest csökkent a fejlesztések és a lakások száma is; 2009 végén még 250 projektet és 23 ezer lakást tartottak nyilván. Hiába szűkül azonban a kínálat, egyre nagyobb az eladatlan lakások aránya: 2010 ősszén elérte a 31 százalékot, év végén pedig már minden harmadik új lakás gazdátlan volt.

A tavalyi utolsó negyedévben Budapesten összesen 560 új lakást adtak el – három évvel korábban ez a szám még 1300 volt. Kerületi bontásban nézve az adatokat jól látható, hogy a legtöbb új lakást, 185 darabot továbbra is a XIII. kerületben sikerült értékesíteni. Az elemzés szerint a kerület előnye, hogy sok a viszonylag olcsó lakás, de a prémium árkategóriás otthonok is megtalálhatók itt. A következő helyeken szereplő XI., XIV. és IX. kerületek is hagyományosan Budapest legnépszerűbb lakásfejlesztési, lakásvásárlási területei közé tartoznak.

Ugyanekkor egy másik, ebben az időszakban már szignifikánsnak mondható folyamat is megfigyelhető a budapesti újlakás piacon. Számos újlakás-projektben újra megjelent egy olyan lakásállomány, mely korábban már eladottként szerepelt, és most újra értékesítés alatt áll.

Az okok között szerepel a vásárlók esetleges sikertelen hitelfelvétele, ami akadálya lett a tulajdoncserének. Valószínűbb azonban az, hogy a fejlesztők az értékesítési időszak felfutásakor saját maguk felvásárolják (érdekeltségeken keresztül) vagy egyszerűen csak „félreteszik” saját újlakásait, az értékesítés végső szakaszában pedig újra piacra dobja ezt az állományt. Ezzel az értékesítés korai időszakában próbálnak megfelelni a finanszírozó bank értékesítési előírásainak, vagy egyszerűen csak marketingszempontok vezérlik, míg az eladási folyamat végén az eladandó lakásokat a magasabb értékesítési ár reményében kínálják eladásra – olvasható az elemzésben.